среда, 3. фебруар 2016.

HORKESTAR SA GOSTIMA OBELEŽAVA 15 GODINA POSTOJANJA NA KONCERTU U DOMU OMLADINE BEOGRADA

 



Samoorganizovani hor i orkestar iz Beograda - Horkestarkoncertom u Domu omladine Beograda će 6. februara od 20 časova proslaviti petnaest godina postojanja. Publika će slušati raznovrstan repertoar na kojem su brojne autorske pesme i obrade rok i novotalasnih bendova, na bini će im se pridružiti i brojni gosti, a cena ulaznice je 300 dinara. Tim povodom smo o predstojećem slavljeničkom koncertu porazgovarali sa Ružicom Vrhovac, članicom Horkestra.


Malo samoorganizovanih horova može se pohvaliti 15 godina dugom karijerom. Šta je tajna vašeg trajanja i uspeha? Po kojim principima funkcioniše Horkestar?
Ružica Vrhovac: Kako vreme odmiče sve više se čini da je to zbog toga što smo neprofitabilni i samoorganizovani sastav. Nema novca koji će da pokvari odnose, sami smo svoje gazde i sami dolazimo do ideja koje realizujemo. Takođe, mnogo članova dolazi i prolazi kroz ovaj sastav, samim tim, „krv“ se stalno menja.

Kada se osvrnete na početke, kako vidite Horkestar nekad i sad, a kako domaću muzičku scenu i svoje mesto na njoj?

Ružica Vrhovac: Ideja Horkeškarta, kada je nastao 2000. godine, bila je da se u prvi plan stave radničke i revolucionarne pesme koje će prizvati stvaranje nečeg novog i postojanog.  Mi smo deo tog repertoara zadržali, ali smo dodali još mnogo toga. Pored obrada domaćih rok i novotalasnih bendova tu su i pesme komponovane na tekstove domaćih pesnika i mislilaca, kao i autorske kompozicije članova hora. Scena je poslednjih godina življa i bunt se oseća snažnije. Muzičari više ne žele da čekaju dobre uslove za plasiranje svoje muzike već rade i sviraju po svaku cenu. Mislim da je to dobar znak.

Nedavno je u UK Parobrod bila postavljena izložba „Jednaki i različiti“ o Horkeškartu i Horkestru. Šta su sve posetioci mogli da vide i kakve su bile reakcije?

Ružica Vrhovac: Mogli su da vide, čuju i osete mnogo toga jer je izložba bila multimedijalna. Pored različitih instrumenata koji su korišćeni, a često ručno pravljeni, bili su tu i snimci naših različitih akcija održanih u poslednjih 15 godina. Izdvojila bih fotografije sa raznih nastupa na kojima je bilo onih gde je nastupalo deset horista i onih gde nas je bilo preko 40, kao i periode kada je Horkestar nastupao sa 3 dirigenta ili potpuno bez njega. Tokom trajanja izložbe organizovana je i radionica za decu na kojoj je iskomponovana i snimljena pesma „Vaške su naške“.

Uoči koncerta u Domu omladine Beograda, objavili ste spot za pesmu „Hej, radniče!“. Kako je pesma nastala i kakve su za sada reakcije publike?

Ružica Vrhovac: Pesmu smo iskomponovali na tekst Ivana Glišića. Snimali smo ga letos u Parobrodu sa brojnim umetnicima. Spot je nastao kao težnja da se objedini muzičko stvaralaštvo Horkestra i napravi spoj između radničkih i umetničkih pesama koje su na našem repertoaru, ali i da se stavi znak jednakosti između radnika i umetnika. Horkestraši veruju da svi radnici, bili oni rudari, pekari, bankari, radili u ateljeu ili u pozorištu imaju jednaka prava i pravo na rad. Niko ne bi trebalo da se odriče svog rada, već da izdrži i izbori se za svoja prava i uzme stvar u svoje ruke.


Šta će se naći na vašem repertoaru na koncertu u Domu omladine kojim proslavljate 15 godina postojanja? Koga ćete sve ugostiti na tom koncertu?

Ružica Vrhovac: Ovaj koncert je zamišljen kao mini-festival alternativne scene. Pored nas i nekoliko bendova pojaviće se i tri hora, od toga jedan dečji DF hor. Svi oni će otpevati barem po jednu pesmu sa nama (u horskom aranžmanu) i jednu ili više svojih kompozicija. Što se našeg nastupa i repertoara tiče on će, kao i obično, biti veoma raznovrsan i energičan.

Gde ćemo moći da vas čujemo nakon koncerta u Domu omladine Beograda? Kakvi su dalji planovi?
Ružica Vrhovac: Snimanje novog spota za pesmu „Sinoć si sanjao da si pas“ grupe Dobri Isak. Nadamo se nastupima na proleće, koji su dugo planirani koncerti na pijacama, u parkovima, domovima za nezbrinutu decu i domovima za stara lica.

Нема коментара:

Постави коментар