среда, 6. март 2019.

U susret VIII Beogradskom Šopen Festu / Kolarac

 
ŠOPEN KAO INSPIRACIJA
                                                                                                         
„Šopen kao inspiracija“  je tradicionalni je koncert, koji se održava u okviru internacionalnog kulturno – obrazovnog projekta Beogradski Šopen Fest,  jedinstvenog po konceptu i sadržajima u Srbiji i regionu.
Festival slavi ime i delo poljskog kompozitora Frederika Šopenakoga istorija pamti  kao jedog od navećih i najoriginalnijih stvaralaca klasične muzike pisane za klavir.
Frederik Šopen, romantičar i poeta klavira, inspiracija je mnogobrojnim muzičkim stvaraocima počev od savremenika sa početka 19. veka, pa do danas.
Od 2012.  godine, i Beograd je na svetskoj mapi mnogobrojnih gradova koji slave F. Šopena - Pesnika klavira
Sa ciljem da okupi kako stručnu tako i širu publiku i približi javnosti posebnost stvaralaštva Frederika Šopena, Beogradski Šopen Fest predstavlja bisere kompozitorovog opusa tradicionalnim koncertom Šopen kao inspiracija, koji će kao uvod u predstojeće 8. festivalsko izdanje, biti održan u Velikoj Sali Kolarca, 10. marta sa početkom u 11časova, a u okviru ciklusa Promenada,  Centra za muziku Kolarčeve zadužbine.
Na koncertnom podijumu će nastupiti preko 20 izvođača, među kojima su ugledni instrumentalisti, vokalni solisti, kao i mladi talenti, i dečiji horovi. Publika će biti u prilici da čuje Šopenove melodije u zanimljivim i neobičnim aranžmanima, pisanim za različite instrumentalne sastave – duete, trija, kvartete,  zatim vokalize sa originalnim tekstovima  na Šopenove romantične teme.

Ulaz na koncert je besplatan.
Učesnici: 

Dečiji horovi Piccolo - Sremska Mitrovica, Vrapćići - Beograd; Milan Dujmović - gitara;
Dueti: Anđela Josifoski - violina & Smilja Josifoski  - klavir;  Tanja Obrenović  - vokal & Jelena Šiljeg - klavir;  Snežana Stanković - klavir & Mileta Stanković - violončelo; Dušan Savković - klarinet & Kristina Krstić - klavir; Sanja Jančić - violončelo & Ksenija Ristić - klavir; 
Trija: Artium, Marijana Radosavljević - vokal, Milan Rakić - klarinet, Marija Radović - klavir;
Tanja Andrijić -vokal, Snežana Stanković - klavir, Mileta Stanković - violončelo;  
Kvarteti: Classica Aeterna, Katarina Tešenji Kovačevski-violina, Kornelija Tešenji Stamenković-violina, Ivana Mandić-viola, Dejan Mitrović-violončelo; Maestre, Jelena Vlaović - flauta, Zorica Opačić - tambura, Milda Kuzminac i Dušanka Gavrilović - klavir
Učenici MŠ Stanković: Nađa Milosavljević i Mihailo Milojević - violine, klasa prof. Srđan
Balerine Dunja Mladenović  i Tea Stojković - Baletski studio "Kopelia, Ana Živanović 

Mesto: Kolarčeva zadužbina
Vreme:  10. mart, 11:00 
Beogradski Šopen Fest  se održava od 2012. godine, i predstavlja beogradskoj publici u elitnim beogradskim salama vrhunski pijanizam, značajne pijaniste domaće i inostrane scene,  kao i mlade pijanističke talente u okviru ciklusa Odjeci.
Organizator Festivala je udruženje Kreartiva iz Beograda, a generalni  pokrovitelj Ambasada Republike Poljske u Beogradu uz  podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Нема коментара:

Постави коментар