петак, 15. март 2019.

Snažna priča o prijateljstvu u vremenu rata: Dečak u prugastoj pidžami



Roman Dečak u prugastoj pidžami je neverovatna priča o prijateljstvu i užasima rata, pisana za sve ljubitelje vanvremenskih klasika o Drugom svetskom ratu. Autor ove knjige koja se našla na prvom mestu liste Njujork tajmsa je Džon Bojn. Njegovi romani su objavljeni na više od pedeset jezika i prodati u milionima primeraka širom sveta.

Glavni junak romana Dečak u prugastoj pidžami Bruno moraće da napusti društvo i bezbrižan život u Berlinu kada se zbog očevog unapređenja presele u novu kuću. U novom domu nema sa kim da se igra ni čime da se zabavi, međutim, postoji nešto što mu privlači pažnju. Pored njihove nove kuće nalazi se dugačka, visoka ograda, iza koje žive neobični ljudi u prugastim pidžamama. Bruno želi da postane istraživač kada poraste i zato stalno traga za novim avanturama. Tako će i upoznati vršnjaka koji živi s druge strane ograde, a neobično i iskreno prijateljstvo odvešće ga u jedan, za njega potpuno nepoznat svet.

Autor Džon Bojn rođen je 1971. godine u Dablinu, a studirao je na Triniti koledžu i kreativno pisanje na Univerzitetu u Istočnoj Angliji, gde je osvojio nagradu Curtis Brown. Do sada je objavio jedanaest romana za odrasle i pet za mlađe čitaoce. Redovno piše književne prikaze za The Irish Times i imenovan je za člana žirija za nagrade Hennessy, The International IMPAC Dublin, The Green Carnation. Godine 2015. dobio je počasni doktorat iz Univerziteta u Istočnoj Angliji. Vulkan izdavaštvo do sada je objavilo dve knjige ovog autora: Putovanje na kraj sveta i Zimski dvorac.


Нема коментара:

Постави коментар