среда, 13. март 2019.

Семинар АРХИТЕКТУРА ИЗЛОЖБИ

Metahousing, Фестивал архитектуре, Лондон, 2012
Аутор: Милош Спасић; Поставка: Јелена Брајковић

Серијал Архитектура у контексту
Семинар АРХИТЕКТУРА ИЗЛОЖБИ
Галерија Артгет, Трг републике 5/I
Петак, 15. март 2019, 10:00 – 16:00 сати
Семинар АРХИТЕКТУРА ИЗЛОЖБИ
Циклус разговора о архитектури у Културном центру Београда покренут је као тематски циклус са намером да се широкој и стручној  публици приближе теме из архитектуре. Промишљање простора као део процеса рада на стварању изложбе једно је од поља деловања у коме је незаобилазна улога архитеката и дизајнера, као блиских сарадника кустоса и уметника.
Намера свих изложбених поставки је да публици испричају причу,  да приближе материју којом се баве,  да буду комуникативне, али да истовремено свој садржај представе на високом нивоу и у складу са уметничким и академским критеријумима аутора и очекивања публике. Како се то постиже?  Која су знања и вештине неопходне да би се концепт приказао и комуницирао на најбољи могући начин? У великој мери за то су одговорни стручњаци који у сарадњи са ауторима концепта дизајнирају и граде изложбене поставке.
У свету се постављају изложбе које сваким даном у технолошком смислу подижу границу презентације, технологија је све савршенија, а публика која је захваљујући тој технологији непрекидно на извору иновација све захтевнија. Каква нас будућност чека и како ће изгледати поставке у времену које је пред нама?
После дужег времена и реновирања у Београду су отворена за публику два најзначајнија музеја:  Музеј савремене уметности  и  Народни музеј. У истом периоду у Београду су се догодиле бројне изложбе из области визуелних уметности, науке, историје и археологије. У току је реконструкција објекта Музеја Југославије и израда пројекта за реконструкцију Музеја града Београда. Сваке две године у Београду се одржава највећа међународна  изложба савремене уметности  – Октобарски салон. Верујемо да су искуства досадашњих поставки, значајна и инспиративна за даља промишљања и планирања оних које су пред нама, те да је и тема  упросторавања изложбених садржаја  све актуелнија.
У оквиру семинара представиће нам се дизајнера и архитеката који иза себе имају искуство поставки различитих изложби. Након њихових презенатација уследиће округли сто у који ће се уз њих  укључити  кустоси и уметници да  из своје перспективе проговоре о овој теми и сопственом ставу „за“ и „против“ дизајна поставке.
Семинар је бесплатан и намењен архитектама, дизајнерима, кустосима, уметницима, студентима историје уметности, примењене уметности и архитектуре и свима које ова област интересује.

Детаљан програм и сатницу погледајте овде.
 
Галерије Културног центра Београда су отворене сваког дана од 12:00 до 20:00, сем недељом и државним празницима.

Програм галерија подржавају Град Београд — Секретаријат за културу и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Нема коментара:

Постави коментар