среда, 27. март 2019.

АГБАТАНА Весне Кнежевић у Галерији ФЛУ


Отварање изложбе радова редовног професора ФЛУ Весне Кнежевић под називом АГБАТАНА  одржаће у Галерији ФЛУ (Кнез Михаилова 53, Београд), у петак, 29. марта 2019. године, у 19ч.

Назив изложбе АГБАТАНА преузет је од назива рада уметника Френка Стеле; односи се на древни антички град и дословно означава место окупљања.
Изложбена поставка представља искорачење Весне Кнежевић из свог традиционалног уметничког изражавања у амбијентални простор/слику, који је уметница, делимично, евоцирала и у својим ранијим радовима великог формата...    

Изложба ће трајати до 8. априла 2019. године.


Весна Кнежевић несумњиво спада у најважније ликовне ствараоце своје генерације и, на ширем плану, у најважније српске сликаре завршних деценија двадесетог столећа и почетка новог миленијума.

Њен рукопис, сасвим усклађен са њеним темпераментом, утемељен је током студија на београдском Факултету ликовних уметности крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година прошлог века (класе професора Радомира Рељића и Раденка Мишевића). Посматрано на ширем плану, може се рећи да се њена поетика формирала на укрштању личних талената – склоност ка наглашеној експресивности, снажни колористички контрасти, чисте, звонке боје и, коначно, тематика која (у параметрима фигуративног исказа) у први план износи тело, страст, елементарну и чисту комуникацију људских бића.

Све ово јасно је било показано на њеној првој самосталној изложби слика у престижној галерији Дома омладине 1985. године. У том простору Весна Кнежевић излагаће још неколико пута у наредним деценијама. Тај први период њеног стваралаштва обележен је и експериментима у области видео-уметности, али је и тада, а и касније њен доминантни исказ био и остао у области цртежа и обојеног цртежа. Овај медиј омогућавао је, по својој природи, неопходну спонтаност у раду. У списку свих самосталних изложби Весне Кнежевић – а има их скоро педесет – изложбе цртежа скоро достижу оне на којима су представљене слике.



На самосталним изложбама које су се низале како у Београду тако и у важним галеријама у Србији, Кнежевићева се враћала сталним темама али и уводила нове; у те „сталне“ теме спада пољубац као архетипски чин блискости два људска биће, затим циклус „Трпезе“ приказан на неколико самосталних изложби. Готово увек то су велики формати који омогућавају да се гест размахне. Тај експресионистички приступ остаје као доминанта њених ликовних трагања, он мења интензитет, каткад је у дијалогу са намерно остављеним белинама подлоге, каткад извире из интензивног обојења површина прекривеним густим намазом боје.

Изложба-инсталација „Укус вечности“ у Кући Легата у Београду 2018. године најновија је презентација њеног рада. Након више година у којима су у њеном раду доминирале уљане слике на платну, у другој деценији овог века код Весне Кнежевић појављује се нова подлога – транспарентна и савитлива полиетиленска фолија. Услојавање слика и њихов посебан аранжман, у оквирима амбијенталне поставке призива театарско-сценографске асоцијације. У игри светлости, бачених и укрштених сенки настаје сложена игра, тај „overall“ осликани амбијент асоцира на неку врсту профане капеле у којој посматрачу са свих страна „прилазе“ призори.

Изложба-инсталација „Укус вечности“ јесте нека врста синтезе свеукупног стваралаштва Весне Кнежевић. Наравно, поред самосталних изложби који су најважнији модалитет присуства једног ликовног уметника, у јавности Весна Кнежевић је имала и редовну излагачку активност на групним смотрама.

О радовима и изложбама Весне Кнежевић писали су најважнији критичари и теоретичари ликовних уметности: Ирина Суботић, Јован Деспотовић, Зоран Павловић, Бојана Бурић и многи други.

Добитница је више награда и признања УЛУС-ова награда Јесењег салона 2011. године, ''Златна палета'' награда за сликарство УЛУС-а на Пролећној изложби 2002. године, награда за цртеж на 18. Меморијалу Надежде Петровић, Уметничка галерија „Надежде Петровић“ у Чачку, 1994. године... Такође је за свој рад који комбинује уметничку и хуманитарну димензију добила низ захвалница.

Извод из Реферата поводом напредовања
у редовног професора ФЛУ,
који су писали:

др ум Милета Продановић, редовни професор ФЛУ
мр Добрица Бисенић, редовни професор ФЛУ
мр Мирко Огњановић, редовни професор ФПУ


Весна Кнежевић рођена је у Београду 1959. године. Прву београдску гимназију завршила је 1978. године, Исте године је уписала Факултет ликовних уметности у Београду и дипломирала 1983. године. Магистарске студије завршила 1985. године на истом Факултету. Члан Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) од 1984. године. На студијском боравку у Паризу 1989. године као добитник награде Моша Пијаде. Самостални уметник до 1997. године, када почиње са радом на Факултету ликовних уметности у Београду. Докторске уметничке  студије завршила 2017. године. Од 2019. године, у звању редовног професора на Факултету ликовних уметности у Београду.

Велики број самосталних и групних изложби остварила је у својој излагачкој пракси – четрдесет пет самосталних изложби и преко две стотине групних изложби у земљи и иностранству. Излагала је у галеријама у Београду, Сомбору, Суботици, Пожаревцу, Књажевцу, Крагујевцу, Земуну, Крушевцу, Кикинди, Новом Саду, Пријепољу, Ваљеву, Горњем Милановцу, Ћуприји, Деспотовцу, Љигу, Светозареву, Чачку. 


Изложбе у иностранству: Москва, Дубровник, Милано, Лухано, Нови Град, Софија, Дидимотихон, Петровац на мору, Беч, Котор, Минхен, Пловдив, Тузла, Бихаћ, Сарајево, Meксико-сити, Сливен, Кил , Прњавор, Трново, Бар, Титоград, Херцег Нови, Скопље, Пореч, Мркоњић град, Бања Лука, Париз, Монтевидео, Aмстердам, Токио, Лондон...

Остварила је велики број мурала, учествујући као ментор са студентима Факултета ликовних уметности, у периоду од 2002. до 2017. године, у Београду (Факултет драмских уметности; Факултет музичких уметности; Пета београдска гимназија; Основна школа Душко Радовић; београдски дечији вртићи; Дома за незбринуту децу; станица Прокоп), у Ресавици и Прјепољу (у оквиру Летње уметничке школе Универзитета уметности из Београда), као и у Дидимотихона у Грчкој.

Добитница више награда и захвалница, међу којима су: Откупна награда Фонда младих талената, Републички секретаријат за културу, Београд, 1983. и 1985. године; Прва награда за сликарство златаре Мајданпек на изложби новопримљених чланова УЛУС-а, Мајданпек,1984. година; Награда Моша Пијаде за сликарство и стипендија републичке заједнице за културу за студијски боравак у Паризу у Cite de internacional de Paris, Београд 1988. година; Награда за цртеж 18. меморијал Надежде Петровић, Чачак, 1994. година; Прва награда за сликарство Златна палета на пролећној изложби УЛУС-а, Београд. 2002. година; Прва награда и посебна похвала за радионицу мурала Интернационалног сазива уметничких факултета, Дидимотихон, Грчка, 2002. година; Захвалница Фондације Принцеза Оливера за посебан допринос у раду Фондације, Београд, 2008. година; Захвалница у оквиру прославе 80. година Факултета музичких уметности у Београду за реализацију мурала са студентима ФЛУ у Београду, 2017. године...



Нема коментара:

Постави коментар