понедељак, 11. март 2019.

Kонцерт „Достојанство флауте“, поводом 40 година уметничког рада Братислава Ђурића



Концерт „Достојанство флауте“, поводом 40 година уметничког рада Братислава Браце Ђурића, дугогодишњег солисте Оркестра Опере и Балета Народног позоришта у Београду, биће одржан у суботу 9. марта (20:00) на Сцени „Раша Плаовић“. 
На програму ће бити композиције Јохана Себастијана Баха, Роберта Шумана и Сезара Франка. 
На слављеничком концерту, уз Ђурића ће, као гошће, наступити пијанисткиње Александра Радосављевић и Катарина Хаџи-Антић Татић.
М.Б. 
Братислав Ђурић је уметник који је на музичкој сцени присутан четири деценије. Потекао је из београдске школе флауте Миодрага Азањца. Солиста је оркестра Опере и Балета Народног позоришта у Београду од 1979. Током дугогодишње уметничке каријере као солиста на 23 реситала извео је више од 70 различитих дела како страних тако и домаћих аутора. Као камерни музичар је на 66 целовечерњих концерата извео преко 120 дела (не рачунајући концерте са Хором флаута), а као солиста са оркестром 7 различитих концерата. Од укупног броја концерата – 50, трајно je записано на аудио, а 6 на видео системима. Његови наступи су увек оцењивани, од стране стручне критике и публике, као веома успешни. Концертној публици већ годинама презентује веома висок ниво извођачког умећа и упечатљиву самосвoјност уметничке личности. Интерпретацију Братислава Ђурића одликују снажна извођачка интуиција и јединствени осећај за богатство флаутског звука. Такође је и један од најактивнијих и најцењенијих сарадника еминентних камерних и симфонијских оркестара. Поред чињенице да је оснивач неколико камерних ансамбала (Musica Humana, Дуа флаута, ансамбла Musica Da Camera Nuova, као и Камерног оркестра Опере Народног позоришта у Београду), Ђурић је обновио и рад ансамбла Хор флаута SYRINX - 1999. године. Од 2013. ради као професор Приштинског факултета у Косовској Митровици, бавећи се успешно и педагошким радом, а његови студенти су добитници многобројних високих  награда на такмичењима.
Александра Радосављевић је рођена у Сарајеву а звање магистра уметности стиче на ФМУ у Београду, у класи проф. Мирјане Вукдраговић. Учествовала је као солиста и као члан различитих камерних састава на бројним концертима. Педагошким радом се бави од 1992. године, а данас је професор на Академији уметности Слобомир П. Универзитета у Бијељини. Студенти из њене класе су добитници великог броја награда. Уметнички je директoр Slobomir International Music Competition. Године 2009. именована је за декана Академије уметности Слобомир П. Универзитета. Тренутно је на докторским студијама на ФМУ у Београду.
Катарина Хаџи-Антић Татић рођена је у Београду. Завршила је студије клавира у класи проф. Јасмине Гавриловић на Факултету музичке уметности у Београду. Као камерни музичар наступала је у земљи и иностранству и остварила је трајне снимке за радио и телевизију. Сарађивала је са бројним истакнутим домаћим и страним уметницима. Поред клавирске сарадње са инструменталистима и певачима, бавила се и педагошким радом, као професор клавира и камерне музике. Од 2000. године ангажована је на Факултету музичке уметности у Београду као уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте. 

Нема коментара:

Постави коментар