уторак, 19. март 2019.

Премијера документарног филма СВЕТЛОСТИ ТИХА


Премијера документарног  филма СВЕТЛОСТИ ТИХА, заказана за 27.03.2019. у биоскопу Синеплекс ушће са почетком од 19 часова. 

Документарни филм о“Светлости тиха“ је прича о Старом руском гробљу у Београду и емигрантима који су после Октобарске револуције дошли у наш град.

Идејни творац и редитељ овог пројекта је Мати Анастасија, настојатељица манастира Добрић која иза себе има више документарих пројеката, од којих се издваја  филм Голгота за незаборав - Кота 937 о битци на Мачковом камену.

По речима мати Анастасије, мотив за снимање овог филма је прича о једном народу који на територији друге државе има своје гробље,  што значи да је тај народ оставио велики печат и уткао се у све аспекте живота народа на чијем је тлу. Јесте Србија дала уточиште руским избеглицама, али су они своје огромно знање, културу и богатство поклонили српском народу, појавише Београду. 

Неке од најзначајнијих грађевина попут комплекса на Опленцу, зграде Владе, Зејтлник..... пројектовао је чувени руски архитекта Николај Краснов и оставио Београду и Србији. На старом руском гробљу почивају велика имена руске културе и науке, па чак и сам Митрополит Антоније Храповицки.

Концепција филма је у личним сведочанствима као и у филмског записа на самом гробљу, Иверској капели и спомен костурници руским војницима из Првог светског рата на Новом гробљу у Београду.


Продуцент и дистирбутер филма је  Делиус филм

Нема коментара:

Постави коментар