среда, 13. март 2019.

Projekat Rijeka 2020 – EPK




Direktorka “Rijeke 2020” Emina Višnić istakla je da već od jeseni počinju aktivnosti koje će od 1. februara 2020. godine kulminirati jednogodišnjim intenzivnim programom koji  podazumeva od opere i pozorišta, preko izložbi i muzičkih festivala, do krajnje neobičnih umetničkih događaja na nesvakidašnjim lokacijama u javnom prostoru. Program je podeljen na sedam celina:

“Rijeka je grad koji nije uobičajena turistička atrakcija, već je prepoznatljiv po neverovatnoj atmosferi.Kao grad koji je u poslednji sto godina promenio sedam država, pre Drugog svetskog rata bio podeljen na dva dela, svojevremeno bio jedan od najvećih centara brodogradnje u regionu, doživeo bolnu postindustrijsku sudbinu, ali i ostao otvoren za sve, U Rijeci stoga ne govorimo o turistima, već o “privremenim sugrađanima”.“

Među atrakcijama programskih celina projekta “Rijeka 2020” je i izložba o nepoznatom Klimtu, koju priprema Muzej grada, pop-up izložba koju priprema Kontejner, zatim Baltazar grad, zasnovan na činjenici da je upravo Rijeka poslužila kao inspiracija za scenografiju popularnog animiranog filma o Profesoru Baltazaru i vrednostima koje je afirmisao - nenasilno rešavanje problema, altruizam, pomaganje, naučni razvoj i kreativnost. Najavljen je i Festival evropske kratke priče, Porto etno festival svetske muzike i gastronomije, kao i i novi festival rok, elektronske i eksperimentalne muzike pod vođstvom Damira Martinovića Mrleta iz riječke grupe Let 3.

Koordinatorka KCB-a za međunarodnu saradnju Zorana Đaković Minniti, kustoskinja izložbe “Minuta šutnje”, istakla je dugogodišnju saradnju riječkih ustanova i organizacija sa KCB-om, a goste je pozdravio i direktor KC Grada Dejan Ubović, izrazivši nadu da će iskustvo i pouke projekta “Rijeka 2020” biti korisne i za Novi Sad kao EPK 2021. godine.



Projekat Rijeka 2020 – EPK od 14. do 22. marta 2019. dolazi u Beograd i predstavlja se kroz 3 teme: brodogradnju, muziku i gastronomiju.




Bogati umetnički program osmislila je ekipa programskog pravca Kuhinja, te za sve posetioce KC Grada “skuhala”:

Minuta šutnje, Mustapić - Meštrović.


PONEDELJAK, 18.3.
19h ► Delikatesni ponedeljak: Večera s umetnikom
20h ► Interaktivna izložba “Prijelazni posjed” – Ponesi jedno od dela kući (Cesare Pietroiusti)

Konceptualni umetnik Tomislav Brajnović i muzičar Igor Anjoli razbijaju umetničke pretenzije te za posetioce, stare i nove prijatelje kuvaju tipična radnička primorska jela bakalar na žlicu i kobasice u kiselom kupusu. Nakon Večere sledi izložba “Prijelazni posjed” unikatnih dela konceptualnog italijanskog umetnika C. Pietroiustija koji je u produkciji riječke Galerije SIZ proizveo 500 dela izrađenih u tehnici ulje INA Delta 5 i hrđe brodogradilišta 3. MAJ-a na papiru, a koje će posetiocimoći besplatno poneti kući.

SREDA, 20.3.
19h ► “Kome treba brodogradnja?” – Filmski program, tribina i slušaonica

Filmovi: Tito u Kraljevici (N. Lorencin), Godine hrđe (A. Korovljev), Bauk (I. Hasanović)
Tribina: Andrej Korovljev i Ivan Salatić

Slušaonica Ri Rock – DJ LIČO
Šta je uticalo na krizu u brodogradnji te kako ona deluje na ekonomske i klasne odnose u našim društvima? Nakon filmskog programa koji tematizira ova pitanja i tribine s autorima, kreće opuštanje i ples uz slušaonicu Ri Rocka by DJ LIČO.

PETAK, 22.3.
23h ► Mile voli disko

Mile Voli Disko je plejlista, serija žurki, a neki bi se usudili da kažu i brend. “Guilty pleasure” Elektraninog miljenika Mileta Hunda, lista underground disko hitova kasnih 70ih i ranih 80ih godina. Očekujte pravu disko-funk žurku!

Detaljan program predstavljanja Rijeke 2020 – EPK pogledajte OVDE.

Нема коментара:

Постави коментар