петак, 29. март 2019.

XX Smotra arheološkog filma




Međunarodna smotra arheološkog filma, u organizaciji Narodnog muzeja ove godine se održava dvadeseti put. Nakon obnove centralne zgrade Narodnog muzeja, Smotra će se ponovo odvijati u muzejskom Atrijumu. Kao i proteklih godina Narodni muzej u Beogradu smotru organizuje u saradnji sa ambasadama i kulturnim centrima. Ovoga puta uz nas su: Ambasada Arapske Republike Egipat, Ruski dom, Gete institut, Italijanski institut za kulturu, Institut Servantes, Helenska fondacija za kulturu, Mađarski kulturni centar, ambasada Ukrajine, ambasada Belgije kao i samostalni autori iz Škotske, Crne Gore i Srbije.

Projekcijom egipatskih ostvarenja „Manastir Svetog Antonija“, „Abu Simbel“ i „Karnak“, 2. aprila biće u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu otvorena XX Međunarodna smotra arheološkog filma. U program Smotre, ove godine je  uvršten ukupno 42 film iz 12 zemalja – Egipta (5), Rusije (3), Nemačke (2), Italije (4), Španije (4), Ukrajina (1), Belgija (1), Grčke (2), Mađarske (2), Škotske (1), Crne Gore (1), i Srbije (16).  Filmovi svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija. Filmska ostvarenja su uglavnom bila prikazana na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Irunu u Španiji ili u nemačkom Kilu. Filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način, ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas. Srpskih otvarenja će biti čak 16.

Počasni gost ovogodišnje Smotre je Arapska Republika Egipat, čiji filmovi Abu Simbel i Karnak otvaraju ovogodišnju smotru. Uz akcenat na egipatskoj kulturnoj baštini, najavljujemo da će sa otvaranjem XX Međunarodne smotre arheološkog filma, Beogradska mumija ponovo biti trajno izložena u okviru stalne postavke Narodnog muzeja.



Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom  Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija novijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma.

Tokom trajanja Smotre biće priređena i izložba fotografija sa fotokonkursa koji je organizovao Narodni muzej  Arheološka fotografija – spoj prošlosti i budućnosti.

Filmske projekcije će počinjati svaki danom u 20.00 časova u Atrijumu Narodnog muzeja, a ulaznice se mogu kupiti na muzejskoj biletarnici.

Posetioci festivala upoznaće lokalitet Borćoš u Vojvodini u čijoj su neposrednoj blizini otkrivena 23 lokaliteta iz različitih perioda. Ljubitelje arhološkog filma očekuju i misterije vezane za manastir Svetog Antonija koji se nalazi u oazi na 150 kilometara od Kaira, gde je sahranjen Sveti Antonije Veliki, ali i priča o Muzeju praistorije u Valensiji i avanture arheologa na Kanarskim ostrvima.



Mumija staroegipatskog sveštenika Nismina, poznatija kao Beogradska mumija, konačno je preneta iz Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta u Narodni muzej, gde će posetioci moći da je vide od 2. aprila.


Program Festivala možete pogledati OVDE.

Нема коментара:

Постави коментар