понедељак, 18. март 2019.

Režiser uz Srbije primio nagradu Međunarodnog međuuniverzitetskog festivala kratkog filma 2018.


Agencija UN za izbeglice je 2018. godine pomogla Udruženju za film (DUFS) Univerziteta u Daki u svoj godišnji Međunarodni međuuniverzitetski festival kratkog filma (IIUSF) da uvrsti kategoriju „Kratak film o izbeglicama”.

Desetominutni film „Bilo gde” režisera Aleksandra Aleksića iz Srbije, osvojio je prvu nagradu u konkurenciji 685 filmova iz 71 zemlje.

Na maloj svečanosti održanoj u Kući UN-a u Beogradu 14. marta, Hans Fridrih Šoder, šef Predstavništva Agencije UN za izbeglice u Srbiji, predao je Aleksandru Aleksiću nagradu Međunarodnog međuuniverzitetskog festivala kratkog filma 2018.

Stiven Korlis, šef Predstavništva UNHCR-a u Bangladešu je video porukom čestitao g. Aleksiću i naglasio da nas film „Bilo gde” uči najvažnijoj lekciji – da su izbeglice ljudi kao svi mi.

Gosti na svečanosti visoko su ocenili veliku umetničku vrednost filma i način na koji on upečatljivo prenosi važnu istinu.

 „Hvala Vam što ste pokazali ljudsko lice izbegličke krize u Srbiji, Evropi i svuda na svetu, i našu zajedničku ljudskost,” dodao je g. Šoder.



Zahvaljujući se na osvojenoj nagradi u oštroj konkurenciji, g. Aleksić je potvrdio da će nastaviti da zagovara važne društvene teme kroz moćni medij filma i rekao 

„Zahvaljujem se predstavnicima IIUSFF-a i UNHCR-a iz Dake koji su se potrudili da pošalju nagradu kao i predstavnicima UNHCR u Beogradu koji su obezbedili uslove da stigne do mene. Drago mi je da su zaposleni u UNHCR i UN-u imali priliku da vide film i što sam u razgovoru sa njima mogao da obrazložim kako i zašto je film nastao i čujem šta je njima značilo ono što su videli”.

Нема коментара:

Постави коментар