четвртак, 14. март 2019.

„ДАНГУБАЛИЈА“ TARА RODIĆ

15.-27. mart 2019.
Otvaranje izložbe 15. mart 2019. 19h u Galeriji Pro3or
"Svakodnevni utisci pretočeni na karton. Smešne i manje smešne okolnosti i ljudi. Jedan đir  u korišćenju boje i podloge. Mali dnevni zapisi koji na kraju zaliče na dangubljenje. Možda uzaludno utrošeno vreme, koje postoji naravno! Serija karton-slike tako se razvila i ja sam je nazvala Дангубалија. Kad se dođe do tačke da filozofiranje je dangubiranje.

Od velikog zanosa dodjemo do stanja ispunpane lopte, od velike slike napravimo malu sliku hehe...

Tako se Дангубалија bavi malo porivima, malo dnevnim dešavanjima, malo ljudima sa kojima razmenim koju reč. Nekad se ono proživljeno ne kaže pravim imenom. Pa se mi ne pitamo da li su neke okolnosti, naše vrline i mane, zaključci do kojih dodjemo zaista toliko važni. Da li se slika razume ili je ona jedna uzaludno utrošena veza umetnika sa drugima? Koliko rad treba da bude sveden na simbole da bismo ga razumeli? Pitanja kao slika.

Slika kao pitanja. Ta dva pitanja su u stvari slika na kartonu u seriji radova Дангубалија. Što bi se reklo, karton trpi, pa su se neukrotive i ukrotive misli prenele u delo. Tako se jedno filozofiranje možda i nazvalo pravim imenom Дангубалија."


Tara Rosić

Нема коментара:

Постави коментар