понедељак, 11. март 2019.

Tamna strana meseca Cvetke Hojnik u Galeriji Singidunum


Dark side of the Moon ( Tamna strana meseca ) Cvetke Hojnik
Galerija Singidunum14.-23. mart 2019.


        Mesec kao  večita inspiracija umetnika je i  jedno od naijintrigantnijih nebeskih tela koje privlači naučnike, astrologe,astronome, fizičare, hemičare... Narodi drevnih civilizacija su bili očarani čarobnom mesečevom svetlošću,a istovremeno su se plašili luninog  moćnog uticaja koji nisu uspevali da protumače i razumeju.  Smatrali su ga neophodnim za rast svega - biljaka, klijanje semena, razmnožavanje životinja...

U skoro svim civilizacijama povezuju ga  sa ženskim principom, sa emocijama, snovima, nesvesnim, maštom, imaginacijom... Neki narodi i danas veruju da na naše raspoloženje i energiju različito utiču mlad i pun Mesec. Intuicija, empatija i tanani obrisi nesvesnog dela ličnosti predstavljeni kroz Mesec zapravo su suprotnost Suncu i označavaju ono plemenito u nama.


  
 
     Vekovima su mnogi slikari,vajari, arhitekte, kompozitori, književnici i pesnici  u svom stvaralaštvu veličali snagu i moć meseca. Kod likovnih umetnika je njegovo veličanstvo Mesec najčešće predstavljen kao beli ili crni krug. Krug, naslikan kao  najjednostavniji geometrijski oblik, a opet tako savršen .
 
      Cvetka Hojnik, renomirana likovna umetnica iz Slovenije će svoje stvaralaštvo prvi put predstaviti beogradskoj publici  izložbom "Dark side of the Moon" u galeriji SINGIDUNUM. 
 
Koristeći različite tehnike i materijale u svojim slikama, objektima i zidnim instalacijama , autorka vrlo vešto uvlači posmatrača u svoj tajanstveni svet "opčinjen Mesecom". Njene smele i originalne  kompozicije na kojima je akcenat na tamno sivim i crnim krugovima različitih formata  čine jedinstvenu i impresivnu celinu. Vizuelni efekat na nekim radovima autorka pojačava intervencijom sa diskretnim aplikacijama od žice koje izlaze u prostor i  horizontalnim ili vertikalnim crvenim linijama, tvoreći kontrast tamnim plohama. Ovom homogenom izložbom geometrijske apstrakcije, umetnica je  uspešnom sintezom materijala, tehnika i  motiva krugova, likovnom ekspresivnošću  uspela da ostavi utisak skladne, ubedljive organske povezanosti. Iako su se ovom vanvremenskom univerzalnom temom i ikonografijom bavili mnogi umetnici, u želji za pronalaženjem širih i novih izražajnih mogućnosti  
 
 

Cvetka je vešto eksperimentišući  autentičnim  slikarskim jezikom, specifičnom likovnom poetikom, vrhunskom kreativnošću  i svojom individualnom interpretacijom inspričala svoju priču o "tamnoj strani meseca" o kojoj je pre nekoliko decenije pevala čuvena RNR grupa "Pink Floyd". Retki su umetnici koji izložbama dekorativnog karaktera, putem kojih se ne plasiraju  jasne i očigledne poruke svetu, multiplicirajući iste geometrijske oblike, postavkama koje nisu socijalno i politički angažovane, mogu da postignu savršeni efekat pomerajući granice savremene likovne umetnosti.
 
 
 
      Mesec je bio, jeste i biće izvor  inspiracije umetnicima različitih generacija i autorskih rukopisa  i kao takav neće nikad prestati da nas  poziva  na izražavanje i istraživanje  onih suptilnih, skrivenih delova našeg bića i duše.  Galerija Singidunum se pridružuje obeležavanju značajnog Jubileja, otvorivši svoja vrata talentovanoj slikarki Cvetki Hojnik u godini kada čovečanstvo slavi pola veka od prvom sletanja čoveka na Mesec.

Maja Škaljac Stanošević,  istoričar umetnosti

Нема коментара:

Постави коментар