уторак, 4. децембар 2018.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA: OTKRIJTE SEFARAD





Sefardski Jevreji, potomci onih koje su proterali katolički kraljevi u XV veku, očuvali su kulturu i jezik na mestima koja su naselili nakon izgnanstva, održavajući tako u životu sećanje na Španiju.

Tim povodom, u  utorak, 11. decembra u 19 časova bié  otvarena izložbe fotografija koja nas vodi na putovanje kroz 18 gradova, članova Mreže jevrejskog nasleđa Španije. Udruženje Mreža jevrejskog nasleđa Španije - Putevi Sefarda, čine gradovi koji u svojim srednjevekovnim kompleksima, čuvaju arhitektonsku, istorijsku i kulturnu baštinu, nasleđe jevrejskih zajednica koje su tu živele.

Sačinjena od 20 fotografija na kojima su prikazani današnji jevrejski kvartovi u Španiji, ova izložba nas vodi kroz gradove koji su očuvali prepoznatljivi jevrejski duh, uz kraće ilustrativne tekstove na španskom i srpskom jeziku. Posetioci će imati priliku da pogledaju i kutak sefardske književnosti.

Ali to nije sve. 




Pre toga, sa početkom u 17:30 časova, organizovano je predavanje posvećeno sefardskoj kulturi naših krajeva, sa simulatnim špansko-srpskim prevodom, u kojem učestvuju:

  •     Marta Puđ Kišal, Mreža jevrejskog nasleđa Španije
  •     Danilo Medić, Sadašnjost i budućnost jevrejske zajednice u Beogradu
  •     ​Enrike Kamaćo Garsija, Sefardska ruta u Beogradu

Ovom prilkom probaće se i košer vino i tradicionalne sefardske poslastice. 

Mesto događanja: Institut Servantes Čika Ljubina 19, Beograd

 

Нема коментара:

Постави коментар