понедељак, 3. децембар 2018.

BETH HART —PURE ENERGY




Nedeljno veče bilo je prava poslastica za sve poštavaoce bluza u svim njegovim pojavnim manifestaciojama. Dvadesetpet godina rada proslavljanja je Beth Hart, a pre nje na scenu je izašao Mr. Swagger i Pera Joe. Koncert su organizovali Hala Sportova i Charm music Srbija.


Iza ovog  imena kruje se trio koji čine: Nenad Zlatanović je frontmen Texas Flood ovaj put opremljen akustučnom gitarom, Pera Joe i najprijatnije iznenađenje - Katarina Pejak, pijanistkinja, pevačica i autorka, rođena Beograđanka, diplomirala na Berkliju Iste godine dobila je nagradu za posebna dostignuća (Special Achievement Award) i bila gostujući predavač na letnjem semestru na Berkliju. Objavila je tri albuma u Srbiji: „Perfume & Luck“ (2010), „First Hand Stories“ (2012) i „Old, New, Borrowed & Blues“ (2016). Početkom 2019. godine izaći će njen prvi album za renomiranu blues kuću, nemački Ruf Records, „Roads That Cross“. Beše to sasvim lepo zagrevanje, nakon kojeg je nastupila kraća pauza.


A onda su se svetla ugasila i od početka Beth je krenula energično. Bluz ženski žestok, bespoštedan a glas anđelovski. Da oduva, ali i rasplače. Efikasno poput Domestosa otklanja bilo kakve ostatke lošeg raspoloženja i izaziva neočekivanu radraganost.


Naša gošća je već  sa četiri godine počela je da svira klavir, a kasnije i gitaru, violončelo, bas gitaru i bubnjeve. Pored toga što je pevačica zavidnih glasovnim mogućnosti i zadivljujuće energije ona jei autor tekstova i muzike. Više puta nominovana je za Gremi, godinama je ne zaobilaze nominacije za Bluz mjuzik avords. Poslednji album izdala je prošle godine kada je posetila i Beograd.  


Iako peva da je ljubav laž, ni sama u to ne veruje. Mešavina stilova, odličan scenski nastup koji koketira s publikom. Obrada poznatih numera. Odličan prateći bend. Da se Dženis Džoplin povampirila ovako bi zvučala. Pada na kolena i molećljivo—zapovednim glasom kaže publici:

„Pevajte sa mnom!“

Neverovatno koncentrovana energija tasmanijskog đavola koja se u talasima izliva na egzaltiranu publiku. U publici su viđeni ptedstavnici rok inteligencije predvođeni Petrom Janjatovićem i Draganom Kramerom. Beth Hart je jedna od retkih muzičara koja bolje zvuči uživo.



A kada je završila, delovalo je da je mogla da nastavi još toliko. I deluje da se niko ne bi pobunio. Nije ovo Pariz.

Нема коментара:

Постави коментар