уторак, 5. март 2019.

Predavanje -Rimska barokna umetnost- u Narodnom muzeju

Leto - Mario Nuci, nazvan Mario de Fjori, i Karlo Marati, nazvan Marata

Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rima i Beograda, kao i 10 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Italije i Srbije, biće organizovano predavanje “Rimska barokna umetnost” / „Roman Baroque Art“  7. marta u 17:00 časova u Narodnom muzeju koje će voditi profesor Frančesko Petruči, konzervator Palate Kiđi u Ariči. 

 Predavanje će biti na engleskom jeziku bez prevoda a ulaz je besplatan.

Orfej i Euridika napustaju podzemlje - Djuzepe -Cezari, nazvan Kavalijer d'Arpino

Istog dana, od 19 časova, biće otvorena značajna italijanska izložba u Narodnom muzeju pod nazivom „Berninijeva škola i rimski barok. Remek-dela iz Palate Kiđi u Ariči“ koja obuhvata 55 značajnih dela iz Palate Kiđi u Ariči, gradu blizu Rima. Radi se o reprezentativnoj kolekciji barokne umetnosti koja predstavlja Đovan Lorenca Berninija kao jednog od najznačajnih baroknih umetnika. Poreklo kolekcije Palate u Ariči vezano je za porodicu Kiđi čije ime nosi, porodicu bankara iz Sijene koja je u XIV veku dobila plemićki status i koja je bila među najznačajnijim u Rimu u XVII veku. Pored Berninija, na izložbi su zastupljeni i drugi veliki stvaraoci među kojima su Đovani Batista Gauli, Đuzepe Čezari poznat i kao Kavalijer d’Arpino, Matija Preti, Andrea Poco, Đačinto Điminjani, Pjetro da Kortona kao i francuski i flamanski umetnici koji su boravili u Rimu toga doba. 

Sveti Andrej sa krstom - Djovan Batista Gauli, nazvan Bacico

Izložbu je priredio profesor Frančesko Petruči, a organizovao Glocal Project u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Narodnim muzejom u Beogradu. Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku opštinske uprave Ariče. Izložbu je podržala Banca Intesa.

Нема коментара:

Постави коментар