понедељак, 4. фебруар 2019.

DOK #1: Santjago, Italija

 
„Posle državnog udara protiv demokratski izabrane vlade Salvadora Aljendea, italijanska ambasada u Santjagu odigrala je značajnu ulogu u zaštiti protivnika režima vojne hunte i prebacila mnoge od njih u Italiju, gde su započeli novi život.
Ovaj je film potresno svedočanstvo o ovim hrabrim ljudima, ali sadrži i iskaze onih s druge strane.“ smatra Đordano Bruno Barbosa o filmu reditelja Nana Moretija.



Dosta je bilo reči, a i danas se podseća na sovjetsku okupaciju Mađarske, Češke i Poljske, zemalja koje nisu prihvatale socrealistički raj.

Ali gura se, nevešto, pod tepih sećanje na brutalno američko mešanje u slobodno izraženu volju naroda Latinske Amerike. 



Skoro je pedeset godina prošlo otkad je Salvador Aljende stradao u palati La Mineda u Santijagu, pokušavajući da se odbrani kalašnjikovim, koji mu je lično poklonio Fidel Kastro, od aviona odmetnite vojske koju je predvodio general Avgusto Pinoče, a koji je u katoličkoj školi koju je pohađao dobio nadimak „magarac“.


Godine 1965, Čile je, bez dozvole zvaničnog Santjaga, postao poligon špijunske operacije: Projekta Kamelot. Krajem 1969. godine trojica generala iz Pentagona večerali su sa čileanskim oficirima u pregrađu Vašingtona. Razgovaralo se o predstojećim predsedničkim izborima zakazanim za septembar. 

Kada su došli do voćne salate, jedan od američkih generala upitao je šta bi čileanska vojska uradila kada bi bio izabran kandidat levice, poput Aljendeove koalicije, Narodnog jedinstva. Jedan od njegovih čileanskih kolega, general po činu odgovorio je.

„Zauzećemo palatu Moneda za pola sata.“



Ispostaviće se da je ova večera bila predskazanje krvavih dešavanja u Čileu. Da ova strategija nije bajata, izvučena iz naftalina, govori i aktuelno američko—rusko nadmetanje oko Venecule.


Četvrtog septembra 1970. za predsednika čileanske republike izabran je socijalista, mason i lekar Salvador Aljende. Njegov pokret Narodnog jedinstva, na parlamentarnim izborima je osvojio nsjviše glasova (36%). Tokom prve godine nove vladti , nacionalizovano je 47 industrijskih preduzeća, kao i najveći deo bankarskog sistema. Agrarna reforma donela je eksproprijaciju i prevođenje u zajedničko vlasništvo 2,5 miliona hektara zemlje. Narodno jedinstvo je zakonom, koji su u parlamentu podržale sve narodne partije, vratilo u državno vlasništvo rudnike bakra koje su eksploatisale američke kompanije.

U vojnom puču, nazvanom „Unitas“, raketirana je palate La Moneda,'takvom tehničkom preciznošću da je zaprepastila stručnjake. Postoje opravdane sumnje da je ovo delo grupe američkih vazdušnih akrobata koji su ušli u Čule pod plaštom nastupa u cirkusu 18. septembra, na Dan nezavisnosti zemlje.


U filmu se, nakratko, pojavljuje i Pablo Neruda, jedan od najveći pesnika XX veka. Salvador Aljende stradao je u razmeni vatre, tokom vojnog puča koji su izveli desničari, uz obilatu pomoć SAD, 11. septembra 1973 godine. 

Usledela su hapšenja, odvođenja na stadione, vojni čas, noćni prepadi na političke neistomišljenike, koje bi, potom, „noć pojela„ te se i danas vode kao „nestali.“ Pohvatani levičari skidani su goli, polagani na metalne krevete i kroz telo bi im bila propuštana električna struja, kako bi odali sve svoje istomišljenike. Njima je utočište pružala Katolička crkva i kardinal.


Tadašnja Jugoslavija, kao ni Italija, nikad nije priznala režim vojne hunte u Čileu.

Нема коментара:

Постави коментар