понедељак, 4. фебруар 2019.

DOK #1: ARKADIJA


Još jedan sjajan film na DOK #1 festivalu, sastavljen od delića starih filmova iz nacionalne arhive BFI-a i regionalnih arhiva širom Velike Britanije, tako da podražava nemi film, sa sjajnom bazičnom muzikom i različitim zvucima iz prirode. Blaga, cinična distanca, ovom filmu daje prefinjen, konačni šmek.

Arkadija je ljudski ideal, ali i stvarno mesto u Grčkoj. To je postojbina Pana, kolevka priprostih i poštenih ljudi (ratara i pastira). Simbol neiskvarenog i moralnog života. U ovom filmu, preselila se na britansko ostrvo. Kreativnim montažnim postupkom asocijacija i analogija kroz manipulaciju arhivskim materijalom otkriva se do sada neviđen pogled sa one strane nepatvorene ljudske slobode, paganske i razuzdane radosti života.


Film je maestralna apoteoza složenog odnosa čoveka i prirode, međusobnu interakciju, od nastanka do u budućnost, od ruralnog do urbanog, u repetativnom, cikličnom tempu, ređa pastoralne scene, uzima u obzir bajke, mitove, rituale, religije, narodne običaje, maškarade i poklade, seksualnost, klijanje života i njegovu konačnost, stavljajaći naglasak na iskonskom, atavističkim, animalnom i dovodeći ga u sukob sa otklonima od toga (progres, lov, industrijalizacija, prevelika i nestručna eksploatacija, erozija, katastrofe, otpad) kao inicijatorima neizbežne kataklizme i propasti. 




A da li nudi i ikakvu nadu?

Moraćete da ga odgledate da biste saznali. 

Nisam drukara.

Koristim priliku da organizatorima čestitam na  uspešnom prvencu, DOK #1, na odličnom odabiru intrigantnih filmova, tačnosti početka projekcija i sjajnim, u duhu srpskog jezika prevodima koji su omogućavali potpuno uživanje u filmovima. 

Нема коментара:

Постави коментар