четвртак, 6. јун 2019.

IV festival muzičkog dokumentarnog filma „Dok“n’Ritam“-Mi smo na putu, mi pravimo put


Četvrti festival muzičkog dokumentarnog filma „Dok“n’Ritam“ održaće se od 13. do 16. juna u Dorćol Platzu, Domu omladine Beograda i Domu kulture Studentski grad.

Moto ovogodišnjeg izdanja festivala je „Mi smo na putu, mi pravimo put“, a ti stihovi Milana Mladenovića precizno opisuju program i atmosferu koju nosi „DnR 04“ pošto su filmovi tematski povezani značajem pojma putovanja u životu muzičara i iskustvima koja ona donose.



Festivalsku uvertiru ove godine činiće tribina „Borderland Soundtrack“ posvećena istoimenoj dokumentarnoj TV seriji nedavno emtovanoj na RTS-u.



Zvanično otvaranje festivala obeležiće regionalna premijera filma „A Dog Called Money“, prikazan na Berlinalu, koji prikazuje okolnosti pod kojima je nastao novi album PJ Harvi inspirisan putovanjem kroz Avganistan, Kosovo i Metohiju i SAD.

Ove godine se za dve nagrade takmiči deset filmova u međunarodnoj konkurenciji, a publika će imati priliku da gleda dokumentarce o prvom albumu grupe „Laibać“, Vladi Kreslinu, Marku Rejniju, putovanju bendova na egzotične destinacije i njihove doživljaje tokom turneja, pank i dzez umetnicima, putu poznatih bluzera od Hrvatske do Memfisa…

Sekcija „Work in Progreš“ predstaviće dokumentarne projekte u nastajanju – „Rok kamp za devojčice“ i „YU grupa – priča o bratstvu i jedinstvu“ Darka Lunglulova.



U okviru programske celine „Notabook“ biće predstavljene knjige „Život sa Idi(j)otima“ Nenada Marjanovića, „Našao sam dobar bend“ Borisa Hrepića, „Pamtite me po pjesmama mojim“ Bogice Mijatovića, „Trenutak koji čekam“ Miroslava Dimića, „Muzika & muabeti“ Nenada Georgievskog.


Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam (D’N’R)  je prvi ovakav festival u Srbiji, održan prvi put u junu 2016, u  Domu Kulture Studentski Grad, koji je tada bio glavni organizator festivala.

Festival se sastoji od  takmičarskog i revijalnog dela. U takmičarskom delu, za nagrade – nagradu žirija i nagradu publike, takmiče se dokumentarni filmovi čija je tema muzika.
Nagrada festivala sastoji se od replike skulpture čiji je autor evropski poznat vajar Vitold Košir i nagradnog fonda FCS i donatora- sponzora.

U revijalnom delu prikazuju se muzički dokumentarci svetske produkcije, a koncerti su takođe sastavni deo programa, kao i gostovanja muzičara i filmskih stvaraoca koji učešćem na tribinama, tematskim panelima, doprinose afirmaciji osnovne ideje, a to je čuvanje Dokumenata Našeg Ritma, što je tematski okvir festivala.

Detaljnije o programu na doknritam.com.

Нема коментара:

Постави коментар