уторак, 4. јун 2019.

XXI Festival nitratnog filma u Kinoteci


XXI Festival nitratnog filma u Kinoteci održaće se od 6. do 16. juna, pod sloganom „70 filmova za 70 godina“.

Kinoteka 6. juna slavi svoj dan i 70 godina postojanja, jer je tačno pre toliko godina, na ovaj datum, bila održana prva filmska projekcija u Srbiji i na Balkanu. 




"Rođendan Kinoteke, 6. jun, idealna je prilika da dodelimo Zlatni pečat za doprinos filmskoj umetnosti onima koji su ga zaslužili – rediteljima Goranu Paskaljeviću, Goranu Markoviću, Srđanu Karanoviću, Rajku Grliću i Lordanu Zafranoviću", istakaop je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke. 



Festrival će otvoriti „Druga strana vetra“ (2018.), Orsona Velsa koji je bio i scenarista i sa glumicom i njegovom životnom partnerkom Ojom Kodar . O ovom filmu Pantelić je rekao da će domaća publika biti prva na našim prostorima koja će kroz bioskopsku projekciju biti u mogućnost da pogleda nedavno završen film ovog velikana. Pojasnio je i to da je on sniman tokom sedamdesetih godina, ali Vels nije uspeo da ga završi i izmontira sve do svoje smrti 1985. godine. To nje pošlo za rukom Piteru Bogdanoviču i film je premijerno prikazan prošle godine u Veneciji.



Upravnik Arhiva kinoteke i umetnički direktotor Festivala nitratnog filma Aleksandar Erdeljanović je rekao da će ove godine na festivalu biti filmova iz 30 arhiva, kao i 40 gostiju. 

"Imena samo nekih od reditelja čije ćemo filmove videti na festivalu, pored Velsa, jesu i: Ernst Lubič, Viljem Diterle, Georg Vilhelm Pabsta, kao i Dziiga Vertov, Dino Rizi, František Vlačil, Frenk Borzejdž, Evald Andre Dipon, Mario Soldati, Kendži Mizoguči i mnogi drugi" 

 

Prve projekcije će biti u Kosovskoj ulici, dok su večernje u Uzin Mirkovoj. Pored njih biće održavane i prateće aktivnosti među kojima i promocija knjige o Bati Živojinoviću 14. juna. 

Pored filmova pomenutih autora, prikazivaće se i vrlo retka i do sada neviđena ostvarenja o Srbiji i Jugoslaviji, filmovi našeg pionira Koste Novakovića, ali i filmovi „Srpska vojska nastavlja put u otadžbinu“, „Pobeda istočne armije“ i „Od Save do Vardara“, dodao je Erdeljanović. 


Još jedna zanimljivost će biti i filmovi snimani tokom dvadesetih i tridesetih godina, kada je, kako kaže, svaka bogatija porodica imala aparat i projektor i pored kućnih događaji snimala i druge značajne momente, pa će publika imati priliku da vidi neke od istaknutih ličnosti naše istorije poput Slobodana Jovanovića i Isidore Sekulić.




Нема коментара:

Постави коментар