петак, 7. јун 2019.

„Шидски пејзаж Саве Шумановића” у Великој галерији Дома Војске Србије


У Великој Галерији Дома Војске Србије у уторак 11. јуна биће отворена изложба слика „Шидски пејзаж Саве Шумановић из Галерије слика „Сава Шумановић из Шида. У уметничком фонду Галерије у Шиду чува се више од 150 слика инспирисаних „шидским крајинама.  

Посвећеност сликара баш овој теми представљала је велики изазов и одговорност приликом рада на изложби. Уметник је на својим платнима, у свом богатству колорита и светлости, овековечио промене годишњих доба, различито доба дана, бројне путеве, сокаке, њиве, шумарке и усамљена стабла, ведра неба, разигране облаке. 

Имајући у виду образовање уметника, његову промишљеност и посвећеност раду, искуство Париза и његове ставове о уметности, свесни смо да пејзажи које је насликао нису само ликовни доживљаји. У свој својој чистоти, јасноћи, светлини и топлини, они су огледало душе сликара.

Како истичу из Галерије слика „Сава Шумановић”:


„Изложбу чини 27 дела. Најтеже је било одлучити које слике оставити у депоу. Имајући у виду да је у последњих 10 година ово трећа изложба реализована у сарадњи са Медија центром „Одбрана, определили смо се да пружимо могућност посетиоцима да се упознају с делима која нису раније излагана у овом простору, да изложимо слике које су недавно рестауриране и пружимо им могућност да уживају у дијалогу са посматрачима.

Изложба је отворена до 27. јула. 

Улаз је слободан.

 

Нема коментара:

Постави коментар