уторак, 4. јун 2019.

Film i diskusija: Digitalna borba 2.3 // Priča o Aronu Svarcu

Četvrtak, 06. jun, 19h
Bivši Centar za socijalni rad, Maksima Gorkog 17a
Kada pravni sistem staje na stranu društvenog dobra? Da li je državni sistem uvek u službi služenja upitnih zakona, odnosno onoga ko ima dovoljno uticaja i sredstava da utiče na njega? 

Zašto donosioci zakona represivnim aktima suzbijaju društvene akcije koje za cilj imaju uvećanje i širenje informacija i znanja, i štite interese krupnog kapitala?

Kako veliki mediji koriste tehnologiju i zakon za gušenje kulture i kontrolu kreativnosti? (Lorens Lesig: Slobodna kultura)


Da li je profit uvek iznad humanosti?

U digitalnoj eri, tehnologija bi trebalo stimulisati slobodu. Različiti pojedinci i grupe vode digitalne ratove za slobodan protok informacija i znanja, a sa misijom da unaprede društvo i na globalnom nivou pruže svima jednake mogućnosti.


U okviru trilogije koju je pripremio Samoobrazovni univerzitet ,,Svetozar Marković", prikazaće se tri dokumentarna filma o nekoliko digitalnih heroja i njihovim borbama za doprinos većoj humanosti ovom društvu.

Drugi film (The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz) priča o životu jednog od osnivača čuvenog sajta Reddit, pioniru internet aktivizma, koji je svoje delovanje zasnivao na kreiranju uslova za slobodan pristup znanju, informacijama i slobodi govora. 


Film prati njegovu borbu, zbog koje će na kraju, platiti previsoku cenu, nakon saznanja da će zbog svog delovanja biti osuđen na višegodišnju zatvorsku i milionsku novčanu kaznu. Ipak, za samo dvadesetšest godina života, ovaj neobični programer uspeo je da promeni internet zauvek.

Po završetku filma održaća se diskusija na temu digitalnog aktivizma i praksama tehnološke i društvene borbe za slobodnije društvo.

Prevod je na srpskom jeziku.

IMDB: https://www.imdb.com/title/tt3268458/

Trajanje filma: 1h 45 min


FB najava: Film i diskusija: Digitalna borba 2.3 // Priča o Aronu Svarcu

Нема коментара:

Постави коментар