петак, 7. јун 2019.

Нови циклус Vip Кинотеке отвара филм Љубав и мода





Југословенска кинотека и компанија Vip mobile настављају пројекат дигиталне рестаурације српске филмске баштине, а први наслов у новом циклусу биће филм „Љубав и мода“ (1960) Љубомира Радичевића, чија ће нова копија премијерно бити прказана 20. јуна.

Уговор о наставку сарадње потписали су директор Кинотеке Југослав Пантелић и генерални директор Vip mobile и А1 Словенија Дејан Турк на конференцији за новинаре 6. јуна - на Дан Кинотеке, која обележава 70 година од оснивања.


У другом циклусу биће, као и у првом, дигитално рестаурирано десет остварења, по једно на свака два месеца. Пантелић је поменуо ауторе - Душана Макавејева, Горана Паскаљевића, Горана Марковића, Пуришу Ђорђевића, Емира Кустурицу, Божидара Николића и Душана Ковачевића, али није открио наслове. 

Пантелић је истакао да је пројектом Vip Кинотека започео дуго очекивани процес дигиталне рестаурације српских класика и подсетио да су филмови из првог циклуса „у новом руху, у врхунском квалитету слике и тона“ приказивани у протеклом периоду у Кинотеци у присуству аутора и глумаца, као и широм Србије, а неки од њих и на фестивалима у свету. 


„Пројекат Vip Кинотека изашао је и пред најмасовнију публику. Првих десет филмова имало је пројекције на РТС-у и забележило милионску публику. То је најбољи показатељ да смо у овом изузетно важном послу на правом путу, на задовољство публике, аутора и нас који смо ту да се старамо да нове генерације упознају класике на начин какав та дела заслужују“, истакао је Пантелић.
Дејан Турк је приметио да, када су започињали пројекат, нису знали да ће бити толико успешан.

„Размишљали смо ште ће бити наше следеће спонзорство у области културе. Данас сви причамо о дигитализацији, а мало људи ради конкретне ствари. Тако смо дошли до ове идеје и до сарадње с Југословенском кинотеком која има листу више од сто значајних филмова који су у магацинима, копије пропадају и то је требало решити - за ову, али и за будуће генерације“, рекао је Турк. 

Како је додао, почели су с култним филмовима, за које се везују и његове личне емоције, као што су „Маратонци трче почасни круг“, „Национална класа“, „Ко то тамо пева“... које је гледао и заволео још као дечак. 

„И те наше премијере биле су емотивне. Позвали смо ствараоце који су још ту, сетили се оних којих више нема и стварно удружили генерације путем дигитализације. Драго ми је што смо се одлучили за нови циклус и што га најављујемо баш на наш рођендан. Vip данас слави 12 година рада у Србији“, рекао је Турк.

Изузетно популарни филм „Љубав и мода“ режирао је Љубомир Радичевић, а улоге су играли Беба Лончар, Душан Булајић, Миодраг Петровић Чкаља, Мија Алексић, Северин Бијелић, Ђуза Стојиљковић...



Израда нове копије је у току у Одељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију у Архиву Кинотеке у Кошутњаку. Преудуслов за тај важан и технички захтеван посао је поседовање оригинал негатива слике и тона.

Како је изјавио Пантелић, Кинотека чува највећи број негатива филмова насталих на овом подручју, али је заинтересована и за филмове које су наши аутори радили у копродукцијама или искључиво за стране компаније, а битни су за српску културну баштину.

Могућа сарадња на том плану биће једна од тема панела под називом „Очување филмског културног наслеђа и изазови дигиталног доба на просторима бивше Југославије“, који се одржава 7. јуна у Кинотеци, у оквиру 21. Фестивала нитратног филма, а учествоваће челни људи свих филмских архива из региона.

Нема коментара:

Постави коментар