понедељак, 24. јун 2019.

XIX МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ „ДАНИ ОРГУЉА – DIES ORGANORUM“



Катедрала Блажене Дјевице Марије, Хаџи Милентијева 75
Музеј науке и технике, Скендер-бегова 51

26. јун – 5. јул 2019.

Mеђународни фестивал Дани оргуља – Dies organorum 19. пут ће се одржати у периоду од 26. јуна до 5. јула у Катедрали Блажене Дјевице Марије и Музеју науке и технике, а у организацији Културног центра Београда. Одмах по завршетку сезоне у београдским концертним салама, музички живот сели се на Неимар, у Катедралу Блажене Дјевице Марије где се налази величанствени инструмент захваљујући чијем богатству звука сваке године публика ужива слушајући најбоље концертне оргуљаше данашњице.

Ове године програм  Фестивала чине реситали представника немачке и француске оргуљашке традиције. Први део фестивалског програма је у знаку немачке школе, те ће публика имати прилику да упозна оргуљаше Кристијана Бишофа и Улриха Валтера. У завршници, публици ће се представити мајстори импровизације француске школе Јанош Палур и Венсан Дибуа. Такође, поново ћемо имати прилику да слушамо одличног Павела Кохоута. Као посебне програмске целине издвајамо концерте за децу, које ће извести наше оргуљашице Марија Дружијанић и Вишња Димитријевић, као и концерт који осветљава оргуље у савременим музичким токовима и на коме ће оргуљаш Јанош Палур, гитариста Бранко Тријић и перкусиониста Бојан Ивковић истраживати звучне боје и могућности оргуља кроз џез и друге импровизације.

Фестивал ће у среду, 26. јуна отворити Кристијан Бишоф (Christian Bischof) из Немачке, оргуљаш Цркве Св. Маргарете у Минхену и концертни оргуљаш који је све чешће присутан у реномираним концерним просторима Европе и шире. У репертоару који је припремио за београдску публику, посебно место је сачувао за немачку музичку традицију 19. века. Тако његов програм обухвата дела Ф. Менделсона, Р. Шумана и М. Регера. Део концерта посветио је раној музици чијем истраживању је такође веома посвећен. Концерт реализујемо у сарадњи са Гете-институтом у Београду.

У петак, 28. јуна наступиће један од омиљених оргуљаша београдске публике, чешки уметник Павел Кохоут, који је широм света признат као виртуоз и као музичар изузетне музикалности, технике и непосредности у интерпретацији. Програм који је овога пута припремио обухвата позната оргуљска дела од барока до 20. века. Концерт реализујемо у сарадњи са Амбасадом Републике Чешке у Београду.

У сарадњи са Аустријским културним форумом, у суботу, 29. јуна представићемо оргуљаша Улриха Валтера (Ulrich Walter), који се родио и школовао у Немачкој, а данас живи и ради у Аустрији као редовни професор оргуља на Универзитету за музику и извођачке уметности у Грацу. Валтер ће се публици представити захтевном Свитом за оркестар у ге–молу коју је компоновао Макс Регер према партитама и Енглеским свитама Ј. С. Баха. Ову свиту, као и Трансцеденталне етиде Ф. Листа које чине његов београдски концертни програм, за оргуље је приредио сам Валтер.

Понедељак, 1. јул је посвећен Оргуљама у савременим музичким токовима. Проширење програмске концепције, коју смо започели прошле године откривајући оргуље у другачијем музичком светлу, настављамо и ове године концертом трија који чине мађарски оргуљаш Јанош Палур, гитариста Бранко Тријић и перкусиониста Бојан Ивковић.

Пред публиком овогодишњег фестивала Дани оргуља ће се наћи и оргуљаш из Мађарске. У среду, 3. јула наступиће професор Музичке академије Франц Лист у Будимпешти, Јанош Палур (János Pálúr). Репертоар који је одабрао за београдски концерт чине дела мађарских композитора Ф. Листа и З. Кодаља, као и француских ствараоца и оргуљаша, Л. Вјерна и М. Дирифлеа. У духу француске традиције, за крај ће извести и импровизацију на задату тему.

У петак, 5. јула Фестивал ће затворити један од најбољих концертних оргуљаша данашњице, француски уметник Венсан Дибуа (Vincent Dubois), који се од 2016. године налази на престижној позицији титуларног оргуљаша Катедрале Нотр Дам у Паризу, заједно са О. Латријем и Ф. Лефевром. Дибуа ће представити програм сачињен од дела француских композитора и оргуљаша, а концерт ће отворити Токатом у Еф-дуру Ј. С. Баха, чија дела чине темељ оргуљашког репертоара. Своје маестрално умеће импровизовања, на задату тему, показаће на самом крају. Концерти Венсана Дибуаа су најављивани као музички празник, догађај који се не сме пропустити, а надамо се да ће то бити случај и са његовим првим наступом у Београду.

Концерти се одржавају на велики оргуљама градитељске куће Занин које се налазе у Катедрали Блажене Дјевице Марије на Неимару (Хаџи Милентијева 75). Концерти почињу у 20:30 а  улаз је слободан.

Концертни програм намењен едукацији најмлађе публике ће се одвијати у Музеју науке и технике (Скендербегова 51) и у Катедрали. У недељу, 30. јуна у Музеју науке и технике, оргуљашица Вишња Димитријевић и удружење Artish:lab представиће програм за децу од 2 до 5 година под називом Oргуље у Артиш лабу. Након тога, концерт за децу предшколског и школског узраста Сусрет са краљицом инструмената, одржаће Марија Дружијанић са својим ученицима из МШ Станковић. Као и претходне године, и ове године ће бити приређен концерт за децу школског и предшколског у Катедрали Блажене Дјевице Марије. Овај концерт, који такође носи назив Сусрет са краљицом инструмената, биће одржан у уторак, 2. јула а на њему ће наступити оргуљашица Марија Дружијанић, која ће за децу припремити неке од најпопуларнијих мелодија за оргуље.

Образовни део фестивала намењен будућим професионалцима, обједињен у Летњој школи оргуља, ће и овог пута садржати мајсторске радионице и предавања гостујућих оргуљаша. Летња школа оргуља је бесплатна и намењена ученицима и студентима оргуља из Београда и региона.

 

Програм:

 

Среда, 26. јун у 20:30
 
Катедрала Блажене Дјевице Марије
Отварање фестивала
Кристијан Бишоф (Немачка)

Петак, 28. јун у 20_30
Катедрала Блажене Дјевице Марије
Павел Кохоут (Чешка)

Субота, 29. јун у 20:30
Катедрала Блажене Дјевице Марије
Улрих Валтер (Немачка/Аустрија)

Недеља, 30.:јун
Музеј науке и технике
Концерти за децу у Музеју

10:00 – Oргуље у Артиш лабу – за узраст од 2 до 5 година
Baby Artish и Вишња Димитријевић, оргуље
11:30Сусрет са краљицом инструмената – за предшколски и школски узраст
Марија Дружијанић, оргуље и ученици МШ Станковић

Понедељак, 1. јул у 20:30
Катедрала Блажене Дјевице Марије
Оргуље у савременим музичким токовима
Трио
Јанош Палур (Мађарска), оргуље
Бранко Тријић, гитара
Бојан Ивковић, перкусије

Уторак, 2. јул у 11:00
Катедрала Блажене Дјевице Марије
Концерти за децу у Катедрали
Сусрет са краљицом инструмената – за предшколски и школски узраст
Марија Дружијанић, оргуље

Среда, 3. јул у 20:30
 
Катедрала Блажене Дјевице Марије
Јанош Палур (Мађарска)

Петак, 5. јул у 20:30
 
Катедрала Блажене Дјевице Марије
Затварање фестивала
Венсан Дибуа (Француска)

Подршку фестивалу су пружили Министарство културе и информисања Републике Србије, Goethe Institut у Београду, Аустријски културни форум у Београду, Амбасада Републике Чешке у Београду, Београдска надбискупија, као и бројни пријатељи фестивала.

Нема коментара:

Постави коментар