недеља, 16. јун 2019.

Nagib Mahfuz – „Šapat zvezda“




  „Mahfuzov bogat i raznolik književni svet je enciklopedija egipatskog života u 20. veku. Zato će njegov glas ostati snažan i jasan za mnoge generacije koje dolaze, i to ne samo u arapskom svetu.“
 
 
Pred čitaocima je „izgubljena“ zbirka kratkih priča iz pera Nagiba Mahfuza pod nazivom Šapat zvezda. Priče su otkrivene nedavno, zahvaljujući Mahfu­zovoj ćerki Um Kalsum, koja je kutiju s očevim rukopisima i beleškama dala na uvid književnom kritičaru Muhamedu Šairu, koji je među njima našao priče koje nikad nisu zajed­no objavljene u jednoj knjizi.

Zbirku čini 18 kratkih priča smeštenih u jedan kairski kvart u prošlom veku. Autor s ironijom otkriva ljudske slabosti i dvostru­ki moral, strah stanovnika kvarta od sveprisutne smrti i njihovu dirlji­vu nežnost. Priče su sveže, duhovite, povremeno tužne, ali uvek životne i obeležene stvar­nim dešavanjima. One čine skladnu celinu sa mestom radnje i atmosferom, nudeći čitaocu sliku jednog novog, nepoznatog sveta, koja ostaje dugo u pamćenju. Kao u mnogim ranijim Mahfuzovim delima, i u ovim pričama snažno je predstavljen pojam sufijskog razlikovanja vidljivog i nevidljivog, poznatog i nepoznatog. 
One imaju jaku ezoteričnu stranu, pošto Mahfuz koristi kvart kao simboličnu sliku kroz koju pruža niz filozofskih, kontemplativnih, religijskih i etičkih pogleda kroz razgovore likova. Unutar samo nekoliko stranica autor razvija situaciju sa završetkom koji izuzetno dobro govori o karakterima likova. Reći tako mnogo  na malom prostoru veština je samo izvanrednih pripovedača.

Nagib Mahfuz – „Šapat zvezda“
Izdavač: Samizdat B92
Prevod s arapskog jezika: Miroslav B. Mitrović
Edicija Busola, 2019, F: 20 cm, S: 86, meki povez, latinica
ISBN 978-86-7963-497-9
Cena 880,00 (sa PDV-om)

1 коментар: