уторак, 4. јун 2019.

ZA KRAJ SEZONE U MADLENIANUMU PRODUKCIJA MUZIČKO OPERSKOG STUDIJA




Druga generacija polaznika muzičko-operskog studija je vredno radila od marta meseca na usavršavanju svojih vokalnih i scenskih sposobnosti i za kraj sezone pripremaju scene iz opere Tajni brak D. Čimaroze, opere sa kojom je Madlenianum započeo svoj repertoar na Zemunskoj sceni. Odabrani polaznici studija, njih devetoro, su solo pevači srednjih muzičkih škola, koje su mecosopran i pedagog dr umetnosti Tanja Obrenović i operski reditelj i dramaturg Tadija Miletić, uz klavirsku saradnju Dragane Anđelić Bunjac, proveli kroz tajne zanata. Na radionicama su pored vokalnih finesa radili na savladavanju dramskih elemenata opere i mjuzikla. Učešće nekih od nih u produkcijama Madlenianuma, kroz male solističke uloge i horske partije, svedoči da su oni već spremni za scenu. 

Svoje vokalno umeće kroz operske arije i duete, su pokazali na koncertu koji se održao na Belle Etage-u u maju mesecu, u okviru Evropskih operskih dana; 17. juna u 20 časova na Maloj sceni Madlenianuma imaćemo prilike da vidimo i njihovo scensko umeće.



Devet polaznika studija: Ana Jojić, Doroteja Đurić, Đorđe Petrović, Filip Stanković, Ivana Nešović Gojković, Jovana Timotijević, Katarina Dimitrijević, Konstantin Kostić i Olivera Krivokuća, dolaze iz različitih gradova i srednjih muzičkih škola, mnogi od njih su i muzičari na različitim instrumentima, nekima vokacija nije muzika, već nauka, ali ono što je zajednički imenitelj svih njih je da su do sad učestvovali na brojnim takmičenjima i osvajali prva mesta. Neki od njih imaju scensko iskustvo u pojedinim projektima, pa čak i internacionalne nastupe. Ipak, želja za napredovanjem u profesiji ih je podstakla da se prijave na audiciju za studio i da vredno rade na novom projektu. 



 Polaznici za vreme trajanja programa u rad sa iskusnim kolegama imaju mogućnost da usavršavaju svoja znanja kroz operske arije, duete i scene iz opera kao i kompletne operske uloge. Po rečima Tanje Obrenović ovi mladi umetnici pokazuju izuzetan talenat, zainteresovanost, požrtvovanost i želju da ostvare cilj i stanu na scenu rame uz rame sa profesionalcima. 

Kroz rad u studiju razvija se i podstiče kreativni pristup interpretaciji upoznavanjem sa operskim repertoarom, negovanjem posvećenog odnosa prema profesiji kao i veština umetničkog izražavanja, mogućnost muzičke interpretacije u ansamblima, veštini javnog izvođenja i rad na proširenju repertoara. U radu sa rediteljem i dramaturgom Tadijom Miletićem naučili su osnove pozorišne terminologije, procese pripreme predstave, scenske kretnje, načine lične i profesionalne prezentacije, scenske borbe, imitacije, razvijanje glumačkih sposobnosti kroz monologe i niz drugih važnih pozorišnih elemenata, a sve kroz fizičku i psihičku pripremu.



Studijski program koji je prošle sezone pokrenula Opera i teatar Madlenianum se bazira na višegodišnjem umetničkom iskustvu i programu ove kuće. Pre svega je namenjen mladim perspektivnim umetnicima koji su na početku svojih karijera, a koji se po nekim specifičnim, interesantnim kvalitetima izdvajaju od drugih. Mogućnost da svoj rad u studiju pokažu i na sceni, i u produkcijama sa repertoara Madlenianuma, je bio motiv više da se prijave na audiciju i učestvuju u radu muzičko-operskog studija.

 Fotografije Duško Filipović.

Нема коментара:

Постави коментар