уторак, 25. јун 2019.

48. SOFEST - Po jutru se dan poznaje




Filmski festival u Sopotu - "Sofest", 48. po redu, biće održan od 2. do 6. jula, biće prikazana 22 filmova, od toga u takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova, od kojih sedam manjinskih koprodukcija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

    Pod sloganom "Po jutru se dan poznaje", festival će odati zasluženo priznanje i počast reditelju Mladomiru Puriši Djordjeviću kome će biti uručena Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti.

    Biće organizovana specijalna projekcija njegovog filma "Jutro", kojim je, prema rečima umetničkog direktora "Sofesta" Aleksandra Avramovića, "ondašnja jugoslovenska kinematografija napravila prvi veliki korak u svet".


     U galeriji Centra za kulturu Sopota biće postavljena izložba plakata njegovih filmova i fotografija Branka Belića, a na istom mestu će 5. jula biti organizovan panel na kome će o stvaralaštvu Puriše Djordjevića govoriti filmski znalci Srdjan Vučinić, Radoslav Zelenović, Dejan Dabić i Jovan Marković.

    "Puriša je uvek bio ispred drugih, na čelu kolone duha i stvaralaštva. On je bežao i svojim mislima, uranjajući u nove, još slojevitije od prethodnih. Samo je deo tog vulkana misli i ideja završio na filmskoj ili video traci i u tekstovima, medju kojima mnogi čekaju da dobiju svoje knjige gde bi uvek bili spremni da oplemene neke nove radoznale generacije", istakao je Avramović i dodao da planiraju izdavanje monografije o Puriši Djordjeviću sa njegovim pričama i tekstovima o njemu.

    Pored otvaranja izložbe "Po jutru se dan poznaje" i uručenja nagrade Djordjeviću, prvog dana festivala biće tradicionalni defile filmskih ekipa i gostiju u fijakerima, zatim nastupi Big benda RTS-a, grupe "Kal", KUD-a "Kosmaj" i Jelene Tomašević i projekcija filma "Šavovi" Miroslava Terzića.

    Do 6. jula biće prikazani filmovi koji se, prema rečima Avramovića, odlikuju, tematskim i žanrovskim bogatstvom, kreativnom raznolikošću i medju autorima i u glumačkim kreacijama.

    "Na delu će biti smotraregioalnih  filmskih ostvarenja što je dragocena prilika za publiku da dobije uvid u tokove filmske industrije i njenom kvalitetu", rekao je Avramović.

    U žiriju će biti filmski poslenik Radoslav Zelenović, glumica Jovana Gavrilović i filmski kritičar Dejan Dabi


Prateći programi 48. Sofest-a





Kao i svake godine, Sofest će i ove imati rasnovrstan prateći program. Izložbe, projekcije i panel diskusije...

Izložba slika od 2. do 6. jula u holu CZK Sopot-Portreti glumica i glumaca koji su na ovoj izložbi urađeni su kao 3D slike. Ova tehnika, SCROLL SAW naziva se i šuplji duborez i predstavlja igru svetlosti i senke.

Izložba plakata od 2. do 6. jula u Galeriji CZK Sopot-Izložba plakata filmova Mladomira Puriše Đorđevića i fotografija Branka Belića održava se u Galeriji Centra za kulturu Sopotu, povodom 95 godina života i višedecenijskog umetničkog  stvaralaštva ovog legendarnog filmskog reditelja, scenariste i književnika. Ulaz je slobodan.

Panel: Po јutru se dan poznaje- posvećen 95. godišnjici rođenja Puriše Đorđevića, 5.7.2019. u 13 časova, Galerija CZK Sopot

O velikom filmskom reditelju govorićemo na panelu u petak, 5. jula, koji će se održati u Galeriji Centra za kulturu, gde će biti postavljena izložba plakata Purišanih filmova i sjajnih fotografija Branka Belića,velikog majstora i Purketovog prijatelja.  Na panelu će uvodne reči imati filmski znalci: Srđan Vučinić, Radoslav Zelenović, Dejan Dabić i Jovan Marković.

Istog dana nakon panela, u 15 časova održaće se počasna projekcija filma „Jutro” Puriše Đorđevića.

Dečiji filmovi-Tri dečija filma: Ko se boji vuka još 2, Mali veseljak: Brod spasilac, Misija Katmandu: Avanture Neli i Sajmona, zabaviće najmlađe na festivalu u jutarnjim časovima.


Sofest i u centru Beograda-Za filmske sladokusce iz glavnog grada, koji ne mogu da nam se pridruže u Sopotu, i ove godine je predviđen „Sofest plus“. U Domu omladine Beograda, 8. Jula, biće prikazani nagrađeni filmovi, a ulaz je besplatan.


Pozdravna reč umetničkog direktora "Sofesta" Aleksandra Avramovića



Pozdravljamo autore, glumce i druge umetnike i filmske radnike, kojima je obezbeđena prijatna vožnja fijakerima. Poseban pozdrav upućujemo hiljadama ljubitelja filma iz Sopota i okoline, uključujući i Beograd, jer Sopot i Kosmaj su mnogima rezervna adresa. Decu i odrasle čeka raznovrsni  muzički program, tradicionalni vatromet i bogata trpeza od 22 filma.

Za filmske sladokusce iz glavnog grada, koji ne mogu da nam se pridruže u Sopotu, i ove godine je predviđen „Sofest plus“. U Domu omladine Beograda biće prikazani  nagrađeni filmovi, a ulaz je besplatan, kao i za sve projekcije u Sopotu.

U takmičarskoj konkurenciji imamo 18 filmova, od kojih je sedam iz manjinskih koprodukcija. Ovaj podatak ukazuje da je urodila plodom aktivnost Filmskog centra Srbije u povezivanju sa kinematografijama sa prostora bivše države, a i sa drugim evropskim zemljama. Praktično, na delu će biti smotra filmskih ostvarenja EX-YU, što je dragocena prilika za publiku da dobije uvid u tokove filmske indusrtije i njenom kvalitetu na širem prostoru.

Filmovi se odlikuju tematskim i žanrovskim bogatstvom i kreativnom raznolikošću i među autorima i u glumačkim kreacijama. Posebno raduje brojnost i kvalitet mladih autora i glumaca.

Iz te kvalitetne grupe nam dolazi i članica ovogodišnjeg žirija, najbolja glumica na prošlogodišnjem festivalu. Koristim se ovom prilikom da Jovani Gavrilović čestitam nedavnu Sterijinu nagradu. U žiriju su i doajen Sopota Radoslav Zelenović, direktor Festivala na Paliću i filmski kritičar Dejan Dabić, selektor Filmskih susreta u Nišu.

Na predstojećem festivalu u Sopotu ukazaćemo posebnu pažnju i odati više nego zasluženo priznanje i počasti legendarnom filmskom umetniku i književniku Mladomiru Puriša Djordjeviću.

Njegova 96. godina života,  koja je počela da teče od Djurdjevdana, samo je povod, ali svakako jedinstven, pa mu želimo još mnogo zdravlja i - stvaranja.

Ili, jednostavnije rečeno, da snima filmove i piše divne priče.

Doduše, Đorđević  je, tačno pre 10 i po godina, obećao da više neće pisati knjige, niti snimati filmove i tu navodnu odluku obrazložio u svom tradicionalnom ironično-vickastom stilu:

"Jednom prilikom su mi rekli: 'prestani, nemaš više talenta'! Možda ću ga ponovo dobiti u 90. godini, pa čekam tu poruku".

On je jedan od retkih u svetskoj istoriji filma koji u ovim svojim  godinama stvarno snima. Ovih nedelja upravo nastaje dokumentarni film o još jednom velikanu naše umetnosti - Matija Bećkoviću, koji tim povodom govori:

„Puriša je neumoran“, on neprestano govori u filmovima. To bi mogao biti film, to je odlična ideja za film… I tako već godinama slušam od njega o njegovim planovima, tako da me nije začudilo kad sam ja došao na red. Puriša je, pre svega, izvanredan pisac, a sve to što piše, pa i filmovi koje snima, uvek su pesnički, poetski, lirski.”


Puriša je uvek bio ispred drugih, na čelu kolone duha i stvaralaštva. On je bežao i svojim mislima,  uranjajuci u nove, još  slojevitije od prethodnih. Samo je deo tog vulkana misli i ideja završio na filmskoj ili video traci i u tekstovima, među kojima mnogi čekaju da dobiju svoje knjige gde bi uvek bili spremni da oplemene neke nove radoznale generacije.

On je uvek bio nezadovoljan ostvarenim, čak i ljut na sebe što novopristigla misao nije došla ranije, kad je bio u prilici da je ugradi u film.

I u umetničkom cilju u filmu o Matiji, Puriša je ostao dosledan svojoj poetici i praksi:

„Film mora da izazove ona osećanja koja ja imam prema Matiji — da ga volim i da ga mrzim. To je osobina svakog dobrog filma, da u jednom kadru kažeš — ovo je lepo, a već u sledećem — čudi me da je režiser to upotrebio.“

Imao sam sreću da mu par puta puta budem od pomoći,  koliko sam mogao, i bio sam u prilici da svedočim o žaru u očima,  o hitrosti u pokretu, o svevidećem biću, koje se u trenutku nađe svima,  da pomogne, posavetuje i ohrabri. Od snimatelja do glumca, od organizatora do šminkerka,  pa opet -  do glumca. On je bio spona, osnova i potka budućeg ćilima koji se zove film. Glumac mu je uvek bio centar svega. Od gorolomnosti  Mirčete Vujičića do tananosti Milene Dravić i od svega drugog što su glumci imali u sebi,  a on to nepogrešivo prepoznavao,  Puriša je pleo plotove oko planinskih avlija, razotkrivao nizbrdice revolucija u koje je verovao, pokazivao lomove među dojucerašnjim priateljima, narodima i državama, ali i vajao najnežnija gnezda ljubavi, sazdana od ushićenja i suza.

Po jutru se oduvek dan poznavao, a u Purišinom filmskom delu su date projekcije budućnosti, uključujući i ovu, koja je naša sadašnjost. Veliki umetnik je ukazao koja zla, koje korove treba uništiti. Moćni gospodari sudbina naroda su i tada, kao uvek, opasnost videli u filmu, u umetnosti i genijalnom umetniku.

I tako, iz decenije u deceniju, do Purketove desete, neka nam je živ i zdrav, ništa se nije promenilo. Život ljudski i društvo, umesto blagorodnosti, plemenitosti i blagostanja, sve više bivaju obeleženi suprotnim svojstvima, do potpunog poniženja najvećeg dela čovečanstva.  Za čoveka - jedinku bore se još samo umetnici i filozofi.

Puriša Djordjević je i danas u prvim redovima.

O velikom filmskom reditelju govorićemo na panelu u petak, 5. jula, koji će se održati u Galeriji Centra za kulturu, gde će biti postavljena izložba plakata Purišanih filmova i sjajnih fotografija Branka Belića,velikog majstora i Purketove prijatelja.  Na panelu će uvodne reči imati filmski znalci: Srdjan Vučinić, Radoslav Zelenović, Dejan Dabić i Jovan Marković.

Pozivam i druge poštovaoce velikog dela našeg Purketa i kolege novinare da nam se pridruže.

Imaćemo i počasnu projekciju  “Jutra”, kojim je naša, tj. ondašnja jugo-kinematografija napravila prvi veliki korak u svet. Ostaje i kao večiti spomenik veličanstvenoj Mileni Dravić.


Prvi dan festivala je, u pravom smislu reči, dan publike.

Sigurni smo da će ih biti više hiljada. A pravi razlog je u kvalitetu programa.

Posebno smo zahvalni Big bendu RTS-a koji je promenio raspored svojih obaveza da bi uveličao početak našeg festivala.

Pozdravićemo i muzičku grupu: “Kal” i folklor KUD-a iz grada domaćina, a poseban umetnički doživljaj će doneti ponoćni koncert Jelene Tomašević.

Svima hvala.

Dve godine pre poluvekovnog jubileja festivala, opet će pobednici biti: film i publika.



Нема коментара:

Постави коментар