уторак, 4. јун 2019.

Nagrade 64. Sterijinog pozorja




Svečanim uručenjem nagrada, u ponedeljak uveče u Novom Sadu završeno ovogodišnje, 64. Sterijino pozorje. Žiri Pozorja u sastavu: Dževad Karahas, književnik, predsednik Žirija, Andrea Janković, glumica, Dora Delbjanko, dramaturškinja, Dragica Laušević, kostimografkinja, i Dušan Petrović, reditelj, većinu odluka doneo je većínom glasova.

 
Prema oceni žirija, predstava "Hasanaginica" u izvođenju ansambla Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz, po motivima drame Ljubomira Simovića, a u režiji Andraša Urbana, najbolje je ostvarenje viđeno na 64. Sterijinom pozorju. 



Urbanovoj predstavi dodeljene su još četiri Sterijine nagrade: za glavnu ulogu glumici Marti Bereš, a zatim i Vedrani Božinović za dramaturgiju i Ireni Popović, autorki muzike. Berešovoj je za ulogu Hasanaginice dodeljeno i priznanje lista "Dnevnik".



Među ukupno osam predstava u takmičarskoj selekciji domaće drame, Urban je imao još jednu- M.I.R.A. (BITEF teatar, Beograd) posvećenom legendarnoj Miri Trailović. Za ulogu u ovoj predstavi i Sterijinu nagradu ponela je Mirjana Karanović, a za dramaturgiju i ove predstave nagrađena je Vedrana Božinović.


Nagrada za najbolji tekst savremene drame otišla je Vidi Ognjenović za tekst predstave "Kozocid" u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica. Osim za tekst, Sterijinu nagradu dobio je Igor Đorđević za ulogu Profesora, kao i Geroslav Zarić za scenografiju. Publika je ovoj predstavi u celini dala visoku ocenu 4,66.



Nagradu za režiju dobio je Kokan Mladenović za predstavu "Karolina Nojber" Nebojše Romčevića, u izvođenju NP Republike Srpske (Banjaluka). 



Za tumačenje Petrije gradske u predstavi "Petrijin venac" Dragoslava Mihailovića, a u režiji Bobana Skerlića, nagrađena je Jovana Gavrilović, dok je Tihomir Stanić u ulozi Ljubiše proglašen najboljim epizodistom.



Ova predstava ima i najbolju scensku muziku (autor Irena Popović) i najbolje kostime koje je kreirala Tatjana Radišić, dok je Ivan Marković za ulogu Dobrivoja proglašen najboljim mladim glumcem. Njemu je pripala nagrada iz Fonda "Dara Darinka Čalenić".



Na zatvaranju je izveden i koncert „Pesnici s muzikom“ u izvođenju Milana Koraća, Miloša Zubca i Nemanje Nešića.

Нема коментара:

Постави коментар