уторак, 11. јун 2019.

Nova knjiga u izdanju Samizdata B92 - Zubin Mehta - "Partitura mog života - sećanja"


Ova knjiga je svedočanstvo o jednoj ne samo uzbudljivoj karijeri već i o zanimljivostima iz Mehtinog privatnog života. Zubin Mehta jedan je od najpoznatijih svetskih dirigenata. Poslednjih nekoliko decenija sarađivao je sa svim najznačajnijim orkestrima na svetu, sa izvanrednim solistima i operskim zvezdama. Uprkos velikom uspehu, ovaj širom sveta poznati Indijac sačuvao je nemiran duh – on je lutalica između svetova, poznat po svom angažmanu u Izraelu, ali i po muzičkoj otvorenosti, od koncerata na otvorenom do opere.

Ispunjen život – uzbudljiva autobiografija. Krenuo je iz Bombaja tridesetih i četrdesetih godina i postao jedan od najpoznatijih dirigenata na svetu. Kakva ličnost se krije iza maestra? Šta stoji iza njegovih muzičkih uverenja, a šta iza njegovog angažmana u Izraelu?


Zubin Mehta je dragocene trenutke svoje karijere posvetio Beogradskoj filharmoniji i našoj publici, a njegova posebna ljubav i veze sa Srbijom postoje još od studentskih dana.

 
Zubin Mehta rođen je 1936. kao sin Mehlija Mehte, osnivača Bombajskog simfonijskog orkestra. Sa osamnaest godina napušta studije medicine da bi se posvetio čarima muzike. Jedan je od najznačajnijih dirigenata današnjice. Mehta se trenutno nalazi na mestu muzičkog direktora Izraelske filharmonije, šefa-dirigenta operske kuće u okviru Ciutat de les Arts i les Ciencies u Valensiji i šefa dirigenta orkestra „Mađo muzikale“.

Нема коментара:

Постави коментар