понедељак, 15. јануар 2018.

Vođenje kroz izložbu i projekcija filma / Svedočanstvo: Istina ili politika / 18.1.18. od 13 časova

 18 Januar 2018


Vođenje kroz izložbu i projekcija filma 


U okviru projekta SVEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svedočanstva u komemoraciji Jugoslovenskih ratova koji partnerski realizuju Centar za kulturnu dekontaminaciju i Muzej savremene umetnosti, u četvrtak, 18. januara 2018. biće obeležen „Dan pos(v)ete svedočenju“.

Satnica:

Četvrtak, 18. januar 2018. u 13 časova, Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2)
Vođenje kroz izložbu SVEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA. Koncept svedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova. Kroz izložbu vode kustosi Noa Treisteri Zoran Erić.

Četvrtak, 18. januar 2018. u 16 časova, Centar za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21)
Zajednički ručak

Četvrtak, 18. januar 2018. u 18 časova, Centar za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21)
Projekcija filma „Muškarci ne plaču“ i razgovor sa autorom Alenom Drljevićem.

Zbog ograničenog brojaučesnika, molimo zainteresovane da se prijave najkasnije do 17. januara 2018. na adresu noa.treister@gmail.com
 
****
 
Izložba u Legatu Čolaković je rezultat istraživanja 15 međunarodnih umetnika i umetničkih parova u okviru projekta SVEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svedočanstva u komemoraciji Jugoslovenskih ratova. Bazu projekta čini audio arhiv od preko 200 intervjua vođenih sa učesnicima jugoslovenskih ratova i antiratnim aktivistima. Projekat se odvija u dve međusobno isprepletane istraživačke linije koje se bave konceptom svedočanstva u kontekstu komemorativnih praksi i ratova devedesetih, a zasniva se na intervjuima i umetničkim radovima koji razmatraju ove intervjue kao svedočanstava. Izložba nastoji da poveća produkciju kapitala znanja, šireći realnosti činjenica o ratovima – njihovim učesnicima, uzrocima i posledicama kroz sakupljanje svedočanstava od direktnih učesnika ratova i anti-ratnih aktivista.

Umetnici: Ana Bunjak, Sanja Anđelković, Bojan Krivokapić i Andrea Palašti, Daniel Đamo, Rijo Ikeširo (Ryo Ikeshiro) i Aron Rosman-Kis (Aron Rossman-Kiss), Filip Jovanovski, Kristina Marić, Jelena Marković, Jula Marculi (Iula Marzulli) i Mariana Fumai (Marianna Fumai), Vladimir Miladinović, Dorone Paris, Nikola Radić Lucati, Mersid Ramičević, Lala Raščić, Jacek Smolicki i Tim Šo (Tim Shaw), Katarina Šević.

Film Alena Drljevića „Muškarci ne plaču“ priča je o deset muškaraca koji su jedini gosti u zabačenom planinskom hotelu. Oni su ratni veterani, nekadašnji pripadnici različitih vojski koje su međusobno ratovale na području bivše Jugoslavije. Tu su kao učesnici radionice čiji je cilj suočavanje s prošlošću. Nekadašnji antagonizmi ponovo izlaze na površinu. Dolazi do sukoba među veteranima i projekat se raspada. Međutim, okolnosti dovode do toga da veterani počinju delovati zajednički i vremenom shvataju da je među njima mnogo više sličnosti nego razlika koje ih razdvajaju. Film je doživeo uspešnu premijeru na prošlogodišnjem festivalu u Karlovim Varima gde je osvojio nagradu Europa Cinemas Label te Posebno priznanje žirija. Na 15. Zagreb Film Festivalu osvojio je glavnu festivalsku nagradu Zlatna kolica za najbolji dugometražni film.

Alen Drljević je rođen u Sarajevu. Diplomski film „Prva plata“ doneo mu je nominaciju za Evropsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film. Član je Evropske filmske akademije. Kao asistent režije radio je na filmovima Jasmile Žbanić „Grbavica“ (2006), „Na putu“ (2010) i „Za one koji ne mogu govoriti“ (2013).


Projekat Svedočanstvo – istina ili politika: Koncept svedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova realizuje Centar za kulturnu dekontaminaciju u saradnji sa partnerima: Učitelj neznalica i njegovi komiteti (Beograd), Muzej savremene umetnosti (Beograd), Historički muzeja Bosne i Hercegovine (Sarajevo), Centar za kulturnu i socijalnu popravku (Banja Luka), Boem (Beč, Austrija), Observatorijum za Balkan i Kavkaz Transeuropa (OBCT Transeuropa) (Rovereto, Italija), Institut za filozofiju i društvenu teoriju (Beograd) i Lajbnic Institut za studije istočne i jugoistočne Evrope (Leibniz-Institut für Ost- und Südosteuropaforschung – IOS) (Regensburg, Nemačka).

Projekat su podržali program Evropske unije „Evropa za građane i građanke“ (Europe for Citizens Programme of the European Union), Regionalni savet za saradnju (Regional Cooperation Council) i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Нема коментара:

Постави коментар