понедељак, 15. јануар 2018.

Предавање: УМЕТНИЧКА РАДИОНИЦА АНАСТАСА ЈОВАНОВИЋА У БЕЧУ


Музеј града Београда има задовољство да вас позове на предавање

УМЕТНИЧКА РАДИОНИЦА АНАСТАСА ЈОВАНОВИЋА У БЕЧУ

Предавач : Мр Јелена Пераћ, музејски саветник Музеја примењене уметности

Среда, 17. јануар 2018, у 17 часова

Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8, Београд


У Конаку кнегиње Љубице, у среду, 17. јануара 2018. године, у 17 часова, мр Јелена Пераћ, музејски саветник Музеја примењене уметности у Београду, одржаће предавање Уметничка радионица Анастаса Јовановића у Бечу. Предавање се реализује као део пратећег програма актуелне изложбе Анастас Јовановић – Уметност и нови медији.

Током педесетих година XIX века у Бечу је деловала уметничка радионица коју је водио Анастас Јовановић. Иако документација о њеном пословању није сачувана, обим и врста делатности радионице-атељеа могу се реконструисати на основу више извора. Модел тржишног пословања Анастас Јовановић је прихватио већ на почетку уметничке каријере, услед лошег материјалног положаја у коме се нашао. 

Његов прагматични предузетнички дух и способност да сагледа актуелне друштвене и економске процесе који током 19. века захватају и област уметности, утичући на развој уметничког тржишта, били су кључни за покретање самосталне делатности и производње. Јовановић је, попут својих европских колега, прихватио и нове облике пословне културе успостављене с развојем капиталистичких односа, који су подразумевали сарадњу с посредницима у пласирању уметничких производа на тржиште и оглашавање путем масовних медија. Јовановићева уметничка радионица деловала је као мала мануфактура, за коју се  везују првенствено дела сакралне садржине. Поред тога, Јовановићево пословање обухватало је и производњу и дистрибуцију дела национално-патриотске садржине и употребних декоративних предмета. Развој његове комерцијалне делатности може се пратити до 1858. године, када Јовановић, након политичких промена, затвара радионицу и враћа се у Кнежевину Србију. (мр Јелена Пераћ)

Улаз је слободан.

Нема коментара:

Постави коментар