среда, 24. јануар 2018.

Марјан Вујовић добио је титулу витеза Ордена италијанске звезде



Управник Музеја Југословенске кинотеке Марјан Вујовић добио је титулу витеза Ордена италијанске звезде, за личне заслуге на јачању пријатељства и сарадње између Италије и Србије на пољу културе и уметности.

Ово високо признање Вујовићу је уручио амбасадор Ђузепе Манцо на свечаности 23. јануара у Амбасади Републике Италије у Београду, у присуству чланова породице, колега, пријатеља и личности из јавног и културног живота.

Амбасадор Манцо је истакао да Вујовића сматра пре свега пријатељем и да је зато срећан и поносан што управо он може да му преда Орден, који је Вујовић заиста заслужио. Како је додао, ово признање додељује се онима који имају изузетне заслуге у јачању пријатељства и сарадње између Италије и других земаља и у промовисању веза са Италијом.

Управник Музеја Кинотеке од 2013. године, Марјан Вујовић је међу највећим познаваоцима италијанске кинематографије у Србији, оценио је Манцо, напомињући да је дипломирао на Факултету драмских уметности у Београду на теми "Организација телевизијске делатности у Италији", а да је захваљујући и свом одличном познавању италијанског језика одувек радио на промоцији италијанске кинематографије у Србији и на продубљивању сарадње у филмској индустрији између Италије и Србије.

Приредио је десет смотри италијанског филма у Београду и реализовао више од 50 пројеката у сарадњи са Италијанским институтом за културу, међу којима су биле и свеобухватне ретроспективе посвећене режисерима као што су Федерико Фелини, Пјер Паоло Пазолини, Бернардо Бертолучи, Лукино Висконти и Микеланђело Антониони.

Поред класика италијанске кинематогафије, Марјан Вујовић је радио на приближавању српској публици и новог италијанског филма свих жанрова, сарађујући са Амбасадом Италије последњих година на претпремјерном приказивању филмова као што су Велика лепота Паола Сорентина и Quo vado?
Кека Залонеа.

Захваљујући Вујовићу, Југословенска кинотека је уприличила сусрете са представницима италијанске кинематографиеј као што су Виторио Стораро, Дарио Арђенто, Милена Вукотић, Франко Неро, Ренцо Мартинели, Кеко Залоне, Ламберто Бава, Паоло Ђеновезе, Карло Мацакурати, Роландо Равело навео је амбасадор Манцо.

Примивши Орден Вујовић је, у говору на италијанском језику, захвалио амбасадору Манцу, Амбасади Италије и Италијанском институту за културу са којима је последњих година имао фантастичан однос сарадње на предивним пројектима, те изразио наду да ће се тако наставити и у будућности.

"За мене је ово велика част и велико задовољство. Практично од кад знам за себе, везан сам за Италију. Ишао сам у италијанске вртиће, у основну и средњу школу. На томе могу да захвалим мојој мајци што је имала ту визију и послала ме у италијанске школе. То је заиста обележило мој живот", рекао је Вујовић. Како је додао, на ФДУ је дипломирао са темом везаном за Италију, а када је почео да ради опет је то било везано за италијанске продукције, крајем 90-их година које су обележили неки сјајни италијански филмови снимани у Србији.

Вујовић је такође захвалио Кинотеци, зато што је управо радећи у тој установи културе био у могућности да сарађује са Амбасадом Италије и Италијанским институтом за културу на различитим пројектима. Кинотеци и посвећујем ово признање, јер без ње ни оно не би било могуће, истакао је Вујовић.

Са присутнима је поделио и детаљ из личног живота, испричавши да је своју супругу упознао управо на једном фестивалу италијанског филма, а испоставило се да је она професорка италијанског језика и књижевности. 

Тако смо потпуно заокружили причу, рекао је Вујовић.
 

Нема коментара:

Постави коментар