уторак, 23. јануар 2018.

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗБИРКЕ ФОТОГРАФИЈА АНАСТАСА ЈОВАНОВИЋА


Музеј града Београда има задовољство да вас позове на предавање

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗБИРКЕ ФОТОГРАФИЈА
АНАСТАСА ЈОВАНОВИЋА

Предавач: Мср Вељко Џикић, конзерватор Централног института за конзервацију

Среда, 24. јануар 2018, у 17 часова

Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8, Београд


У Конаку кнегиње Љубице, у среду, 24. јануара 2018. године, у 17 часова, мср Вељко Џикић, конзерватор Централног института за конзервацију, одржаће предавање Дигитализација збирке фотографија Анастаса Јовановића, које се реализује као део пратећег програма актуелне изложбе Анастас Јовановић – Уметност и нови медији.

На предавању ће бити представљен процес дигитализације фотографија из Фонда Анастаса Јовановића Музеја града Београда, који чува највећу збирку уметникових фотографија и талботипија. Процес дигитализације спроведен је током 2016. године у Централном институту за конзервацију, поводом реализације пројекта обележавања јубилеја 200 година од рођења Анастаса Јовановића. Дигитализација има изузетан значај за распрострањеност фотографског опуса Анастаса Јовановића, чиме се драстично повећава доступност грађе како истраживачима, тако и широј публици. Такође, дигитализација је препозната и као мера превентивне конзервације, јер смањује потребу за физичком манипулацијом предмета, што доприноси дугорочној конзервацији грађе.

У оквиру предавања биће речи и о различитим поступцима дигитализације, физичком и логичком организовању чувања и улози метаподатака у дигиталном оквиру. Биће анализирани сви релевантни критеријуми помоћу којих се прави избор између дигиталне фотографије и скенирања, као и аргументован приступ примењен на Фонд Анастаса Јовановића из Музеја града Београда, који је након завршене дигитализације добио нову амбалажу и смештен у микроклиматску комору, која ће обезбедити контролисане услове средине у дугом временском периоду.

Улаз је слободан.

Нема коментара:

Постави коментар