среда, 24. јануар 2018.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ ДУЊЕ ДУШАНИЋ ФИКЦИЈА КАО СВЕДОЧАНСТВОПредстављање књиге Дуње Душанић: Фикција као сведочанство

Искуство Првог светског рата у прози српских модерниста ( Досије Студио 2017)

Учествују: Адријана Марчетић, Тања Поповић и ауторка

Галерија Артгет, Трг републике 5/I

Четвртак, 25. јануар у 19.00


Разматрајући комплексни однос модернистичке књижевности и Првог светског рата Дуња Душанић, између осталог, показује у којој мери је рат важан за разумевање кључних дела српске књижевности 20. века, превасходно оних из пера Црњанског, Андрића и Растка Петровића. Али, ту си и други значајни српски аутори чије је дело смештено у компаративни оквир европске и северно-америчке књижевности.

Кроз статус и третман ових историјских догађаја ауторка такође предочава и колико је снажна била ондашња вера у моћ књижевности (да прикаже истину/истине), а која је данас минимизирана.

 Књига „Фикција као сведочанство“ полемише са ставовима ранијих проучавалаца ових тема: Марком Ристићем, Новицом Петковићем и Николом Милошевићем.

  „Ова студија, по свему судећи, представља најбољу анализу у нашој савременој науци о књижевости, односно наратологији, кад је реч о намери да се осветли проблем односа историографије и дела књижевне уметности као својеврсних утврђивања, објашњења и тумачења смисла (или бесмисла) таквог историјског догађаја какав је Први свески рат“ сматра писац и професор емеритус др Драган Стојановић, истичући да је један од главних закључака ове студије ауторкин став да тамо „где хроничар занеми наступа приповедач или, другачије речено, (...) фикција успева тамо где историографија подбацује“. Овакав аргументовани став итекако оправдава оно што је данас остало од поверења у моћ књижевности.

Др Дуња Душанић је доцент на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета у Београду. Књига коју представљамо настала је на основу њене докторске дисертације, Фикција као сведочанство: Први светски рат у модернистичкој прози (Милош Црњански, Иво Андрић, Растко Петровић) коју је одбранила на истом факултету 2015. године. Са Данилом Шаренцем приредила је књигу, Смиље и сумпор: два војничка дневника 1916 -1919, КЛИО, Београд 2016. Коуредник је књиге Penser l’autofictio: perspectives comparatistes / Преиспитивање: аутофикција у фокусу компаратистике, са Адријана Марчетић и Isabelle Grell, Филолошки факултет Универзитета у Београду, Београд 2014. 

Бави се француском књижевношћу и књижевном теоријом, с посебним нагласком на теорије жанра и фикције. Члан је пројекта Књижевност: теорија и историја женске књижевности на српском језику до 1915.

1 коментар:

  1. Др.Агбазара је одличан човек, овај доктор ми помаже да вратим свог љубавника Јенни Виллиамс који је раскинуо са мном пре годину дана са својим моћним правописом и данас ми се враћа па ако вам је потребна помоћ, контактирајте га на емаил: ( agbazara@gmail.com ) или ВхатсАпп ( +2348104102662 ). И ријешите свој проблем као ја

    ОдговориИзбриши