четвртак, 11. јануар 2018.

Miloševići u mjuziklu
Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici pokreće najtraumatičnija pitanja iz savremene srpske istorije, te posle komada „Ujedinjenjeili smrt 1918“ piprema predstavu posvećenu bračnom paru Slobodanu Milošević i Miri Marković. Reč je o mjuziklu “Lift” u režiji Nenada Todorovića i po tekstu Jelene Bogavac.

"Reditelj je birao žanr, a ja sam kao autor u fokus stavila dva perioda: doba 'šljokica' devedesetih godina prošlog veka, a onda vreme hapšenja Miloševića i haške dokumente. Predstava pokazuje kako je, zapravo, iz prvobitnog kiča nastala antička tragedija cele nacije.", ističe Jelene Bogavac. 

“Predstava nije ideološki obojena. Dobar deo komada vezan je za faktografiju, a ne za našu maštu. Za osnovu priče uzeti su junaci koji žive u Prištini za vreme bombardovanja 1999. i koriste liftove u svojim zgradama. Dramaturškom analizom došli smo do ideje da treba da se bavimo i ljudima koji su obežili naše živote. Sloba i Mira su vezani za problem Kosova, čak više i od ljudi koji su tamo živeli.“, kaže Nenad Todorović.


U predstavi učestvuje ceo glumački ansambl iz Gračanice, mladi glumci okupljeni oko Omladinsko-dramskog studija Bitef teatra i hor Gli Srbija. Bračni par Milošević-Marković tumače Dejan Cicmilović iz Niškog pozorišta i Ivana Kovačević, članica Prištinskog. Muziku potpisuje Marko Grubić.

“Članovi tog hora su poslednje ‘Miloševićeve bebe’, deca rođena 1994. i 1995. godine. Oni su nam komentar otklona. Zapravo, slike bombardovanja su i njihove prve uspomene iz detinjstva”, pojasnio je Todorović.
Mjuzikl će,  nakon premijere u Gračanici, gostovati na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар