уторак, 30. јануар 2018.

Jugoslovensko dramsko pozorište Teatar “Bojan Stupica”




Na osnovu Rešenja MUP-a Republike Srbije – Sektora za vanredne situacije i nalaza Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda, Jugoslovensko dramsko pozorište donelo je 30. septembra 2015. godine.odluku o privremenom prestanku rada scene Teatar „Bojan Stupica” iz tehničko-bezbednosnih razloga. Odluka o privremenom zatvaranju ove scene doneta je na sednici Upravnog odbora Jugoslovenkog dramskog pozorišta.

U poslednje dve godine rešena su brojna komplikovana administrativno-pravna pitanja i prikupljana je obimna dokumentacija. Uz pomoć i podršku Grada Beograda - Sekretarijata za kulturu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Jugoslovensko dramsko pozorište je došlo do faze u kojoj ima gotovo idejno rešenje za Teatar „Bojan Stupica“, a u toku je i izrada Plana detaljne regulacije u Urbanističkom zavodu grada Beograda.

Teatar „Bojan Stupica“ nosi ime jednog od najvećih pozorišnih umetnika naše epohe, slavnog reditelja, arhitekte i osnivača JDP-a. Današnji Teatar „Bojan Stupica“, otvoren je 19. decembra 1969. godine, kao nova scena Jugoslovenskog dramskog pozorišta koje je osnovano 1947. godine.

Zgrada Teatra „Bojan Stupica“, iako nikad nije ispunjavala tehničke uslove, radila je kao scena JDP-a skoro 50 godina. Na ovoj sceni izvedeno je preko 100 premijera, među njima i neke od najznačajnijih predstava u istoriji ne samo JDP-a već i jugoslovenskog i srpskog pozorišta uopšte: Buba u uhu, Pučina, Golgota, Balkanski špijun, Ruženje naroda u dva dela, Beogradska trilogija, Paviljoni, Šine, Hadersfild, Elijahova stolica...


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetiće Jugoslovensko dramsko pozorište u sredu, 31. januara. Cilj posete je obilazak Teatra “Bojan Stupica”. Prilikom posete, direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović upoznaće predsednicu Vlade sa planovima za rekonstrukciju ove važne scene. Posle obilaska Teatra “Bojan Stupica” predsednica Vlade i direktorka JDP-a obratiće se medijima.



TETATAR „BOJAN STUPICA“ BIĆE OBNOVLJEN!

IDEJNI projekat za obnovu scene radiće Zoran Radojičić i Dejan Miljković, koji su za rekonstrukciju zgrade JDP osvojili nagradu "Novosti" za arhitekturu. Po novom rešenju, broj mesta je isti, ali će publika ulaziti sa suprotne strane nego do sada.

Odmah posle završetka idejnog projekta, biće raspisan tender za izvođače radova, za koje je po predviđanjioma potrebno oko godinu dana.

Нема коментара:

Постави коментар