среда, 31. јануар 2018.

II nacionalni festival pokretnih slika Slika u pokretu



Drugi festival snimateljskih osvarenja “Slika u pokretu” odžava se od 1. do 4. februara u Muzeju jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, uz pomoć Jugoslovenske kinoteke i Filmskog centra Srbije, a u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (S.A.S.), najavili su direktor festivala je Predrag Bambić, direktor fotografije i predsednik S.A.S.a  i selektor festivala Miloš Milošević. Priznali su da je organizacija zasnovana na entuzijazmu i principu o-ruk. No, kažu gde god da su kucali, nisu kucali na zatvorena vrata. Film nema revijalni karakter.


 

Ideja iza ovog festivala je da se predstavi rad direktora fotografije, i da mu se oda počast. Svečano otvaranje festivala je 1. februara u Muzeju jugoslovonske kinoteke, u Kosovskoj 11, u 19 časova. Nakon otvaranja festivala odžaće se projekcija jednočasovnog dokumentarnog fima “SARAJ’VO”, reditelja i snimatelja Mustafe Mustafića. Film je sniman 4-5 godina i beleži niz događaja koji slave duh Sarajeva.

Kulturnikova preporuka je da ga pogledate jer neće imati dalju bioskopsku distribuciju.

Direktor prvog izdanja festivala “Slika u pokretu” i potpredsednik SAS-a, Miloš Spasojević, koji se povukao sa funkcije jer ima film u konkurenciji, ukazao je na činjenicu da je ovo jedini festival ove vrste u širem okruženju i da je privukao pažnju, bez lažne skromnosti, svetske javnosti, te će šest kolega iz Slovenije i četiri iz Bosne i Hercegovine prisustvovati o svom trošku. Da je skorman, ali i nemoguć. Ali da ga ipak ima.



Za drugo izdanje festivala “Slika u pokretu”, prijavljena su 23 filma, a selektor Miloš Milošević odabrao je 8 ostvarenja u kojima su direktori fotografije uspeli da tokom čitavog filma postignu vizuelno jedinstvo slike, rečeno je 30. januara na konferenciji za medije Jugoslovenskoj kinoteci. On je rekao:

„Snimateljski poziv je pored svega, a možda i pre svega, u Srbiji, umetnost kompromisa. Srpski filmski autori znaju vešto da iskoriste sve nemogućnosti koje imaju na raspolaganju i eto domišljatog filma koji se ucelinjuje i postaje umetnički artefakt. Kada festival poraste sa srpskom kinematografijom i nestanu nemogućnosti, biće to istinski samit srpskih snimatelja. Žiriju neće biti lako, ali nije bilo ni selektoru.“


Filmovi će se prikazivati u Muzeju jugoslovenske kinoteke u terminima od 18 i 20 časova (osim prvog dana kada su projekcije od 17 I 19h).  Zatvaranje festivala i dodela nagrada je 4. februara u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u 20 časova.


Ulaz na sve projekcije je besplatan.


U konkurenciji tog festivala, čiji je cilj da predstavi i vrednuje rad direktora fotografije, našli su se filmovi: “Afterparti” (snimatelj Dušan Grubin), “Ime: Dobrica, prezime: nepoznato” (Radan Popović), “Inkarnacija” (Uroš Milutinović), “Jesen samuraja” (Bojana Andrić), “Kozje uši” (Miloš Spasojević), “Nigde” (Milorad Glušica), “Rekvijem za gopođu J.” (Jelena Stanković) i “Slepi putnik na brodu ludaka” (Đorđe Arambašić).


Nagradu za najbolji snimateljski rad i nagradu za inovativnost u vizuelnom pristupu filmskoj fotografiji dodeliće žiri koji čine: Mustafa Mustafić (Bosna i Hercegovina), Simon Tanšek (Slovenija) i predsednik žirija Nebojša Bašić (Srbija). Žiri filmove gleda zajedno s publikom. Posle projekcija publika će moći da proćasla sa direktorima fotografija.

Na pitanje da li se za nagrade gleda tenika ili poetika, odgovaraju da se upotreba i savladavanje tehnike podrazumevaju, da je to samo alat, a da se vrednuje autorski pečat. Film snimaju ljudi. Tehnika je puko sredstvo, a ne cilj.


 „SLIKA U POKRETU daje mogućnost sagledavanja  vrednovanja postignuća autora kinematografske slike nastalih u Srbiji tokom protekle godine. Ujedno je i  platforma za afirmaciju postulata na kojima je zasnovano  delovanje SAS – negovanje, unapređenje i afirmaciju umetničkog stvaralaštva, širenje kulture vizuelne komunikacije i poboljšanje okruženja i  profesionalnih standarda u kojima se stvara srpska kinematografija. Dostupnost savremene tehnologije omogućila je pojavu novih autora i razvoj novih vizuelnih rešenja, ali je ujedno i otvorila prostor za relativizaciju estetskih konvencija i lutanje u potrazi za autentičnim izrazom koja ne sme isključivati potrebu za promišljanjem adekvatnih rešenja.“, istakao je Predrag Bambić.


Predstavnik Kinoteke Dragan Marinković, koji je i izvršni direktor Festivala, istakao je da je za tu ustanovu kulture čast i zadovoljstvo da drugi put bude domaćin te manifestacije. On je najavio da će SAS i Jugoslovenska kinoteka potpisati Memorandum o saradnji koji će se odnositi u prvom redu na primarni posao Kinoteke, a to je zaštita filmskog nasleđa.


Posebno je bilo reči o Svetskom kongresu  Međunarodne asocijacije filmskih snimatelja IMAGO (okuplja nacionalne organizacije iz 53 zemlje), koji e se održati u martu 2019. godine u Jugoslovenskoj kinoteci. Po rečima Bambića ovo je postignuto upravo odlično organizovanim prvim izdanjem festivala “Slika upokretu”. 

Tom prilikom biće dodeljene nagrade za igrani, dokumentarni film, igranu seriju i životno delo. Uporedo će biti priređena izložba najsavremenije filmske tehnike.





PROGRAM FESTIVALA



1. februar 2018. -  otvaranje

17:00 REKVIJEM ZA GOSPOĐU J. Jelena Stanković, SAS 94
19:00“SARAJ’VO”, MustafA Mustafić
21:00 INKARNACIJA Uroš Milutinović 82

2. februar 2018.

18:00  IME: DOBRICA, PREZIME: NEPOZNATO Radan Popović, SAS 98
20:00 KOZJE UŠI Miloš Spasojević, SAS 107

3. februar 2018.

18:00 SLEPI PUTNIK NA BRODU LUDAKA Đorđe Arambašić 105
20:00 NIGDE Milorad Glušica, SAS 89

4. februar 2018.  zatvaranje i dodela nagrade

18:00 JESEN SAMURAJA Bojana Andrić 117
20:00 AFTERPARTI Dušan Grubin 101

Нема коментара:

Постави коментар