петак, 26. јануар 2018.

ПРОДУЖЕНО ТРАЈАЊЕ ИЗЛОЖБЕ АНАСТАС ЈОВАНОВИЋ – УМЕТНОСТ И НОВИ МЕДИЈИ


Музеј града Београда продужиће трајање изложбе Анастас Јовановић – Уметност и нови медији за још месец дана, до 28. фебруара 2018. године.  


На изложби у Конаку кнегиње Љубице, отвореној у новембру 2017. године у оквиру обележавања јубилеја 200 година од рођења Анастаса Јовановића (1817-1899), представљено је близу две стотине оригиналних радова уметника, цртежа, акварела, талботипија, фотографија, стереоскопских снимака и личних предмета из колекције Музеја града Београда, у коме се чува највећи део непроцењиво вредне уметничке заоставштине Анастаса Јовановића, која броји преко 1.500 предмета. Аутор изложбе мср Данијела Ванушић, извршила је избор дела у светлу новог сагледавања и разумевања сложене друштвене и уметничке делатности Анастаса Јовановића на пољу развоја медијске културе и уметности. 

Анастас Јовановић, пионир европске фотографије, за српску визуелну културу остварио је немерљив значај. Не само да ју је обогатио својим небројеним фотографијама и литографијама, већ је и самостално створио неке од иконичних призора модерног српског националног идентитета као што су ликови кнеза Михаила, кнегиње Јулије, Вука Караџића, владике Његоша, кнеза Данила, патријарха Рајачића и многих других. Слободан приступ савременим медијским технологијама, склоност ка експерименту, истраживање медијске културе и нових могућности визуелних уметности, као и радозналост која га никада није напуштала, учинили су Анастаса Јовановића модерним еквивалентом ренесансног „универзалног човека”.

Током претходна два месеца трајања изложбе, публика је била у прилици да у Конаку кнегиње Љубице присуствује већем броју пратећих програма, предавања, промоција, радионица и концерата, којима се настојало да се слојевито и разнородно дело знаменитог уметника ишчита у светлости модерних научних сазнања.

Наредно предавање у низу, посвећено уметничком и документарном у делу Анастаса Јовановића, одржаће професор емеритус Чедомир Васић, у среду, 31. јануара, у 17 часова, у Конаку кнегиње Љубице.

Изложбу „Анастас Јовановић – Уметност и нови медији сви заинтереовани могу погледати у складу са радним временом Конака кнегиње Љубице: уторком, средом и петком 10-17ч, четвртком 10-18ч, суботом 12-20ч. и недељом 10-14ч. Понедељком затворено.

Реализацију изложбе финансијски су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда.

Нема коментара:

Постави коментар