четвртак, 11. јануар 2018.

ТРАДИЦИОНАЛНИ НОВОГОДИШЊИ ГАЛА КОНЦЕРТ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ У БЕОГРАДУ



        

 У суботу, 13. јануара у 20:00 сати на Великој сцени Народног позоришта биће, одржан традиционални НОВОГОДИШЊИ ОПЕРСКИ ГАЛА КОНЦЕРТ . 
         
Оркестром диригују Ана Зорана Брајовић, Ђорђе Станковић, Зорица Митев Војновић, Дејан Савић и Дијана Цветковић.

       Редитељи Ивана Драгутиновић Маричић.

       Баритон Венцеслав Анастасов, сопран Силвана Фроли и виолинисткиња Абигаила Воштина специјални су гости овогодишњег гала концерта.

      На програму су арије, дуети, квартети, хорса извођења из познатих опера Ђ. Вердија, Ж. Бизеа,Ђ. Росинија, Г. Доницетија, Ђ.Пучинија, В. А. Моцарта, Р. Вагнера, Ф.Чилее, П. Маскањија, В. Белинија… 

        Учествују  солисти,  оркестар и хор Опере Народног позоришта у Београду.

        Овај традиционални новогодишњи концерт одржава се од 1993. године.

АБИГЕЈЛА ВОШТИНА (ABIGEILA VOSHTINA)  је рођена 1974. године у Тирани. Већ са шест година је почела да учи виолину у Уметничкој школи „Јордан Мисја“, где је дипломирала 1992. год. Студије је наставила на Музичкој академији „Киђана“ у Сијени, где је након три године и дипломирала са почастима, а затим је усавршавање наставила у Музичкој школи „Фјесоле“ и у Блумингтону (САД), на Универзитету у Индијани код Франка Гулија. Након завршетка студија на Међународној музичкој академији у Милану, дипломирала је и на Конзерваторијуму „Ђузепе Верди“ у Милану 2000. године. Њена каријера је од самог почетка била успешна, а као виолиниста и концертмајстор је сарађивала са истакнутим италијанским и европским оркестрима, као што су: Филхармонијски оркестар Ла скале, Симфонијски оркестар „Верди“, Оркестар „Тосканини“, Симфонијски оркестар Тенерифа, Солисти Венетија, Оркестар Вале из Барселоне... Сарађивала је и са познатим диригентима као што су: Р. Мути, Р. Кали, Л. Мазел, Г. Претр, К. Масур, М. Ростропович, итд. Од децембра 2013, Воштина је уметнички директор Опере и Филхармоније у Националном оперском и балетском театру.

СИЛВАНА ФРОЛИ (SILVANA FROLI) је рано почела да учи певање и то уз уметнике као што су Катја Ричарели, Паоло Вошингтон и Сузана Ригаци. Природа јој је подарила глас сопрана, а она је своје вокално усавршавање базирала на систематском изучавању, истраживању и усвајању драгоцених савета од прослављених оперских уметника. Силвана је солиста у Театру „Мухамед V“ у Рабату и у Опери у Дамаску, где наступа са Филхармонијским оркестром Сирије, под покровитељством италијанског Министарства иностраних послова и Италијанске амбасаде у Дамаску. На фестивалу „Пучини“ у Италији наступала је као солиста на неколико концерата, а осим Италије наступа у извођењима опера и у иностранству (Белгија, Немачка, Норвешка, Сирија, Мароко, Енглеска и Шпанија). Тумачи улогу Тоске у ексклузивној продукцији, у режији Анђела Сале, урађеној у сарадњи Академије Театра ла Скала и Театрина Вјетријано, уз Ероса Пањија. Тумачи Ћо Ћо Сан у опери Мадам Батерфлај, заједничкој продукцији Академије Театра ла Скала и Академије фестивала „Пучини“. Њен репертоар обухвата следеће улоге: Мими, Тоска, Мадам Батерфлај, Сантуца, Турандот, Изабела, Амелија (Бал под маскама), Аида, Силвија (Занета), Мадалена де Коањи (Андре Шеније).  

ВЕНЦЕСЛАВ АНАСТАСОВ (VENTSESLAV ANASTASOV) је рођен у Русу (Бугарска). Припада породици прослављених оперских певача у Бугарској, представник је већ треће генерације оперских певача своје породице. Музичке студије је започео веома рано, у почетку је учио клавир и класичну гитару, након чега је почео да учи певање код Георгија Делиганева. Преселио се у Софију 1990. године, где је студирао код Асена Слимског на Музичкој академији, а дипломирао је са похвалама 1996. Након свог дебија, 1995. године, када је с великим успехом наступио као Фигаро у Севиљском берберину, одмах је ангажован као солиста у Опери у Русу, где пева следеће улоге: Белкор (Љубавни напитак), Марчело и Шонар (Боеми), Шарплес (Мадам Батерфлај), Зурга (Ловци на бисере), доктор Малатеста (Дон Пасквале) и друге. Након успеха у овим улогама на матичној сцени, певао их је приликом гостовања у Холандији, Белгији, Швајцарској и Енглеској.


Нема коментара:

Постави коментар