среда, 24. јануар 2018.

Srpski bariton Željko Lučić 27. januara na sceni Metropolitena u operi „Toska”


Pučinijeva opera  „Toska“ u friškoj produkciji Ser Dejvida Mekvikara sa Sonjom Jončevom u ulozi markantne pevačice, biće prikazana u subotu 27. januara u 18:55 časova u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center.

Uz Jončevu, na sceni Metropolitena će se naći Vitorio Grigolo u ulozi Toskine ljubavi, slikara Kavaradosija, Patrik Karfizi kao crkvenjak, dok je u ulozi Skarpija Željko Lučić, bariton poreklom iz Zrenjanina. Za dirigentskom palicom gledaćemo Emanuela Vijoma koji predvodi ovu izvanrednu izvođačku postavu.

Opera „Toska” spada među najznačajnija Pučinijeva dela. Napisana prema libretu čuvenog dvojca Luiđija Ilike i Đuzepea Đakoze („Madam Baterflaj”, „Boemi”), a prema istoimenoj drami Viktoriena Sardua, premijerno je izvedena u italijanskom teatru Konstanci 1900. godine, a samo par nedelja nakon toga izvedena je i u milanskoj Skali. Na našu scenu stigla je prvi put 1914. godine.

Pučinijeva melodrama „Toska“ u izvanrednoj novoj produkciji Ser Dejvida Mekvikara sa Sonjom Jončevom u ulozi markantne pevačice. Uz Jončevu, na sceni Metropolitena će se naći Vitorio Grigolo u ulozi Toskine ljubavi, slikara Kavaradosija, dok će za dirigentskom palicom biti Emanuel Vijom.

Ova melodrama sa snažnom političkom notom, odvija se u vreme Napoleonovih ratova i promene režima na Apeninskom poluostrvu. Kao pristalica republikanaca, Kavaradosi obećava Anđelotiju da će mu pomoći da se sakrije od uhoda surovog šefa policije, barona Skarpije. Tajni slikarevi dogovori kao i markizin lik koji vidi na slici, bude ljubomoru kod Kavaradosijeve ljubavnice, slavne pevačice Florije Toske. Za Toskom žudi i Skarpija, koji ne preza ni od čega kako bi je imao za sebe. U želji da nadmudri Skarpiju, Toska naizgled pristaje na njegovu ucenu, tražeći zauzvrat pomilovanje za Kavardosija, a potom ga ubija. No, surovi baron nikada nije nameravao da poštedi svog suparnika, te streljački vod pred Toskinim očima ubija njenog dragog.


Kupovinom karata za 4 ili više izvođenja u sezoni ostvarujete pravo na sniženu cenu karte od 1.300 dinara. Pojedinačne karte su u prodaji 


NOVA PRODUKCIJA
Kompozitor: Đakomo Pučini
Dirigent: Emanuel Vijom
Reditelj: Ser Dejvid Mekvikar
Subota, 27. januar u 18:55
Trajanje: 198 min
Uloge: Sonja Jončeva (Toska), Vitorio Grigolo (Kavaradosi), Željko Lučić (Skarpia), Partik Karfizi (Crkvenjak) 

 
Originalni naslov: Tosca (Opera), NY MET, 2018
Početak prikazivanja filma: 27.01.2018
Dužina trajanja filma: 198 min
Država/Godina: USA/2018
Žanr: opera, direktan prenos
Glumci: Sonya Yoncheva, Vittorio Grigolo, Bryn Terfel
Režiser: James Levine
Distributer: Cikanek management

Нема коментара:

Постави коментар