уторак, 9. јануар 2018.

Отварање изложбе ПРИЧА О ДВОЈЕ УМЕТНИКА: ЉУБИЦА ЦУЦА СОКИЋ И БОГДАН ШУПУТ


Нова сезона у Малој галерији Дома Војске Србије започиње изложбом

ПРИЧА О ДВОЈЕ УМЕТНИКА:

ЉУБИЦА ЦУЦА СОКИЋ (1914–2009) И БОГДАН ШУПУТ (1914–1942)

Спомен-збирке Павла Бељанског, Нови Сад

11–31. јануар 2018.

 
Од 11. јануара у 13 сати, изложбом Прича о двоје уметника: Љубица Цуца Сокић (1914–2009) и Богдан Шупут (1914–1942), Спомен-збирка Павла Бељанског се представља у Дому Војске Србије у Београду.  

Замишљена као омаж у част двоје уметника, изложба је реализована поводом обележавања 75 година од смрти Богдана Шупута, страдалог у Новосадској рацији 23. јануара 1942. године.

Рођени исте године, Љубица у Битољу а Богдан у Сиску, припадали су предратној генерацији српских сликара стасалој у четвртој деценији ХХ века. Њихово пријатељство трајало је све до Шупутове трагичне погибије у Новосадској рацији 1942. године. У своју колекцију Павле Бељански је уврстио четири слике Љубице Сокић док је набавка дела Богдана Шупута за колекционара остала неиспуњена жеља. Поштујући ту жељу Љубица Сокић је у два наврата поклањала Спомен-збирци дела Богдана Шупута која данас представљају драгоцено сведочанство њиховог пријатељства. 

Поставка обухвата око 50 уметничких дела и неке од личних премета двоје уметника који се чувају у Спомен-збирци Павла Бељанског, приказујући њихове животне и стваралачке паралеле. Изложба је премијерно приказана у Галерији Куће Војновића, Културног центра у Инђији, од 15. септембра до 4. октобра 2017. године.
            
На отварању изложбе присутнима ће се обратити у име Медија центра „Одбрана“ начелник галерије, виши кустос Јелена Кнежевић, нешто више о сарадњи Спомен-збирке Павла Бељанског и Медија центра „Одбрана“ рећи ће мр. Милана Квас вд. управника Спомен-збирке Павла Бељанског, док ће  изложбу отворити Марта Ђемарти, кустос и аутор изложбе.

Улаз је слободан.

Нема коментара:

Постави коментар