уторак, 30. јануар 2018.

Humanitarna akcija: "Živeti ili ne živeti"-pomoć teško povređenom Milošu Stanisavljeviću




Cilj akcije je prikupljanje sredstava za pomoć u lečenju Miloša Stanisavljevića, starog 28 godina, mašinskog inženjera iz Pančeva, koji je doživeo tešku saobraćajnu nezgodu na Malti  u noći između 6. i 7. decembra 2017. godine.  

Do sada su troškovi njegove hospitalizacije na Malti i transporta za Srbiju dosegli  70 hiljada  evra i svakog danas su sve veći i veći. Mioš je svestan, ali je vezan za bolesničku postelju, skoro nepokretan. Leži na intezivnoj nezi. Ono što je najveći problem je činjenica da se skoro niko ne usuđuje da izvrši njegov transport za Srbiju zbog mogućih rizika.   



Sekcija scenskih umetnosti Filološkog fakulteta stoga je rešila da organizuje humanitarnu akciju  kako bi prikupila deo sredstava za lečenje Miloša Stanisavljevića. Drama koje je pred vama njihov je plod. Kroz visprene i duhovite dijaloge, koji se nadovezuju jedan na drugi, predstava se dotiče različitih životnih tema i s njima se poigrava.  

Kultrunik je pogledao  u maju mesecu 2017. godine premijeru predstave u Domu omladine. Četiri devojke i četiri momka na sceni, uverljivom scenskom dikcijom, svedenim, nepretencioznim glumačkim sredstvima iznenađujuće su sigurno i zrelo izneli tekst. Pozorišne vizura ove grupe studenata je sa druge strane mudro usmerena na ono u čemu su najutemeljeniji, na svojevrsnu dramatizaciju, intilegentnu i vrcavu, časa analize književnog dela, u ovom slučaju pretežno po motivima Dostojevskog, tj. "Zločina i kazne" u finom dinamičnom tkanju isprepletenih i iskačućih planova stvarnosti i fikcije. Nadahnute i detaljne rasprave o književnim delima su onaj miris i začin koji provejava i daje osnovni duh i tempo na sceni, lepršav i vedar kao i sama mladost. 

Teskt je pisan tako, da bude i provokativan i duhovit, te poučan s optimističkom porukom. Kao i ovi plemeniti izvođači i redakcija Kuturnika se nada da će i sudbina Miloša Stanisavljevića opet krenuti vedrijim stazama. Na vama je da tome doprinesete. 

Odgovor na pitanje koje postavlja predstava mora biti ŽIVETI!

A sada je i na vas red da je pogledate, a ujedno pomognete Milošu - 5. februara u 20 časova u Ustanovi kulture "Vuk Stefanović Karadžić".



A ako ne možete da odete u pozorište, aželite da pomognete evo i za to potrebnih informacija: 

Sredstva za pomoć porodici Stanisavljević možete da uplatite na dinarski žiro račun Banke Intesa

160-5810200045750–33

dok je za uplate iz inostranstva otvoren račun

IBAN – RS35160583020072037851
SWIFT DBDBRSBG

Нема коментара:

Постави коментар