среда, 10. јануар 2018.

Једанаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф
Живимо у временима свеопште баналности и тривијалности, када новац,  кроз бурлуескне медије све диктира и у таквим условима питање је каква је судбина филма?


Да ли бежи у ТВ серије?


Да ли ће се приказивати у ретким салама малобројним филмским занесењацима или ће им инфузију давати филмски фестивали, омогућавајући им  да преживе ова тешка времена?


Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф  је један од ретких фестивала на свету на коме је на сваком кораку видљива размена енергије младих и искусних уметника, а који угошћава прослављене ауторе, глумце и музичаре те бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из целог света, као и друге еминентне госте из света филма. 

Фестивал опстаје и даље без спонзора (у смислу фирми које се рекламирају, а већи део државних давања оде на довођене гостију с свих страна света.)

„Филм је велика лутрија“, започиње Кустурица врло посећену конференцију за штампу у згради Министарства културе и информисања.

Једанаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф биће одржан од 16. до 21. јануара 2018. године у Дрвенграду, на Мокрој Гори, у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије (25. милиона динара), Мећавник града и ТНСО. Млади филмски ствараоци и великани светског ауторског филма биће у фокусу и овогодишњег Кустендорфа. 

Министар културне и информисања Владан Вукосављевић каже да га Кустурица подсећа на хајдука из Андрићевог дела "Велетовци" који се супроставља „свеопштем неукусу, јефтиној забави, неквалитетним садржајима“. 

На то познати режисер одговара у свом стилу да је „дао ДНК на анализу и да свакако припада Источноевропљанима“, алудирајући на чињеницу да је реч „хајдук“  могуће мађарског порекла (hajtó или hajdó= гонич говеда), а да слична турска hayduk означава разбојника.  

Ако је заиста хајдук, онда би волео да је“робинхудовског типа“. Сумирајући деценију Кустендорфа  за собом  и 40 година од свог првог филма, Кустурица је рекао да је место на којем се фестивал одвија, недођија, „брдо где су људи страховали да им не пукне гума на аутомобилу, па да не морају ту да заноће“, постало место филмских сусрета и размена идеја и енергија.

На конкурс је пристигло више од 600 филмова, а у селекцији су се нашли филмови који се издвајају по идејама, форми и стилу, техничком умећу и аутентичном погледу на свет.  Као што рече Кустурица „да могу да буду духовити у два минута.“ и додаје:

„Разлика између њих и нас некад је што смо ми штедели филмску траку, а они сада арче гигабајте  не би ли ухватили неку спонтану реакцију.“


ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ – Такмичарски програм једанаестог Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф ће се састојати од двадесет и једног филма домаћих и иностраних аутора. За фестивалске награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се филмови младих режисера из Холандије, Кине, Либана, Русије, Србије, Црне Горе, Пољске, Египта, Израела, Француске, САД, Хрватске, Мексика, Јордана и са Филипина. 

Награду за будући филм од ове године носи назив „Дрво живота“ и ове године ће је понети Паоло Сорентино. 

Међународни жири чине председница жирија Роса Атаб, продуценткиња, и професори Властимир Судар и Серж Регур

Награду „Вилко Филач” за најбољу фотографију доделиће Иштван Борбаш.


САВРЕМЕНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ приказаће неке од најбољих филмова новије продукције. Фестивал ће отворити шведски редитељ Рубен Остлунд, кански победник, са филмом „Сквер“. Гост другог фестивалског дана биће прослављени редитељ Паоло Сорентино (Велика лепота, Младост...) са контроверзном серијом „Млади папа“, док ће у оквиру „Ретроспективе великана“ бити приказани његови награђивани филмови

У „Савременим тенденцијама“ наћи ће се и филмови „Никада ниси заиста био овде“ редитељке Лин Ремзи,  који ће на радионици представити продуценткиња Роса Атаб, затим, филипински филм „Рикша“, добитник „Златног пехара“ у Шангају, бугарски филм „Правци“, кинески филм „Сунце које може да помера планине“, као и француско-белгијски филм „Верност”.
 
Разговоре са студентима водиће редитељи ових филмова: Паоло Виљалуна, Стефан Командарев, Ћијан Вон и Микаел Роскам.

РЕТРОСПЕКТИВА ВЕЛИКАНА биће посвећена истакнутим филмским уметницима, глумцу Александру Берчеку и режисеру Паолу Сорентину („Млади папа“  се приказивати 5 дана непрекидно), а у овом програму биће приказана и два југословенска филма из 1967. године: филм Бреза” Анте Бабаје и „Празник” Ђорђа Кадијевића.

КУСТЕНДОРФ ПРЕДСТАВЉА - Фестивал Кустендорф у оквиру пратећег програма представиће публици два нова филма млађих аутора: „Песма језера Свеј” Арија Голда и документарац Танкреда Рамона „Нема богова, нема господара: историја анархизма”.
МУЗИЧКИ ПРОГРАМ – Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће надалеко чувени ноћни живот Кустендорфa. На свечаном отварању фестивала наступиће Гeри Лукас, амерички гитариста са богатом музичком каријером која је обележена сарадњом са Леонардом Бернштајном, Џефом Баклијем, Ником Кејвом, Лу Ридом и многим другима. 

Јапански бенд „Јапалкан“, који „свира искључиво српску музику!“ наступиће након Геријевог перформанса. 

Такође, гости Кустендорфа међу првима ће чути нумере са новог албума Емира Кустурице и „Но смокинг оркестра“ на концерту другог фестивалског дана. Музички програм обогатиће и наступи „Влатко Стефановски трио“, француског бенда „Барбо“ и  других.Плакат је омаж Мајаковском и сачуваним 1,5 минуту филма “Zakovanjaja filjmoj” (“Bound by the movie”).
Амерички филмски магазин "Moviemaker"  и ове године је Кустендорф уврстио у листу 25 најкул фестивала у свету:

    Küstendorf Film and Music Festival // Drvengrad, Serbia // January 2018 // kustendorf-filmandmusicfestival.org

“Definitely the coolest fest I’ve ever been too, because I like absurdity and accordions, strong drink, strange food and I can tolerate cigarettes. Oh, and there are wonderful films by young filmmakers and great access to celebrity guests. It’s a beautifully bizarre event. Which pretty much nails it. The Eastern European fairytale fortress of auteur Emir Kusturica, Drvengrad is a veritable artistic enclave every January, with prestigious international screening selections and a student shorts competition in a gorgeous, but relaxed, environment."

"Дефинитивно најлепши фестивал на којем сам икада био, јер ми се свиђа апсурдност и хармоника, јако пиће, чудна храна и могу толерисати цигарете.

Ох, и ту су дивни филмови младих филмских стваралаца и одличан приступ славним гостима. То је дивно бизарни догађај. Источнаевропска тврђава, тврђава аутора Емира Кустурице, Дрвенград је права уметничка енклава сваког јануара, са престижним међународним селекцијама и такмичењима по студентској мери у прекрасном, али опуштеном окружењу."

Нема коментара:

Постави коментар