понедељак, 29. јануар 2018.

Kokan režira na Krstu




Kokan Mladenović u Beogradskom dramskom pozorištu postavlja na scenu jedan od najboljih humorističko-satiričnih romana francuske književnosti XX veka: "Klošmerl" (Clochemerle), Gabrijela Ševaljea. 

 

Biće ovo njegov treći komad u ovoj pozorišnoj kući. Da podsetimo, da je baš na sceni Beogradskog dramskog pozorišta Mladenović diplomirao 1992. godine, s predstavom "Don Žuan" ( Đuza Stojiljković i Tanja Lukjanova). Sledila su "Disko svinje".



Francuzi su snimili i film "Klošmerl", a glavni junak je - njegovo veličanstvo klozet! I uz to još javni! Ako mislite da je ovo nedostojno hrama kulture, da vas podsetim da je nedavno svečano otvoren školski sengrup (septička jama) u Miroševcima kod Leskovca. Nužnik je naša nasušna potreba!



Vraćamo se malo u istoriju. Kralj Milan Obrenović (1854. —  1901. ) je zaslužan za prvi moderan toalet u Srbiju. Bejaše to davne 1889. godine. I zamislite da se na takvog čoveka pokuša atentat! I to još na kakav način! Čist bezorazluk!

Bejaše to u Smederevu, gde grožđe obilato rađa, bejaše rano predveče šestog oktobra 1871. godine, kralja je iznenada priteralo i morao je da se mane protokola. Krenuo je ubrzanim korakom, u pratnji bejaše ordonans, koji se na svu sreću zadržao pred samim vratima poljskog toaleta,  smeštenih u samom dnu imanja na dunavskoj obali. 

Iznenada prolomi se glasni tresak, a kralj poče da zapomaže. Ču se i pucanj! Posilni momentalno razvali vrata nužnika. No, tamo nigde ne bejaše srpskog suverena!

S užasom je pogledao u mračni ambis septičke jame. 

Monarh bejaše nepovređen, ali ponižen i  uneređen svakako. Dva sata se prao, ne bi li sa sebe skinuo svu nakupljenu pogan. Ordonans je morao da mu se zakune na krsnu slavu da će ćutati kao zaliven do kraja života o ovoj sramnoj, kraljevskoj epizodi.

Iste večeri suveren je žurno i bez ikakvog pozdrava napustio Smederevo. Istraga, vođena u krajnjoj tajnosti,  ukazala je da su podli atentatori daske polili azotnom kiselinom, a potporne grede prerezali.

Nedugo zatim, kralj Milan je abdicirao, a vila opremljena engleskim klozetima s keramičkim šoljama. 

No, nekako, kako to već biva, o ovoj nezgodi se pročulo. Šereti su ovaj događaj krstili “Smederevski nameštaj.”

Klozet, naša je nasušna potreba i društvena sudbina, merilo je našeg napretka ali i posrtanja, mesto naših najdubljih preispitivanja i odlaganja (produkata metabolizma)(nečiste savesti). 

U toaletima na zidovima možete pročitati najuzvišenije mudrorije i najužasnije preverzije. Oni su oglasne table ljudske duše. 


U antičkom svetu klozeti su bila mesta gde su se filozofi okupljali, pili vino i razglabali o važnim državnim poslovima.



Zato se i kaže, ne bavi se politikom!

Radnja ove komedije odvija se u provinciji Božole, koji budi asocijacije na mlado vino, koje se tradicionalno otvara širom sveta trećeg četvrtka u novembru.

Beogradsko dramsko pozorište planira u ovoj godini čak sedam premijera, a dve su zakazane već za februar ("Poslednji rok", "Pesnik utopljene duše"). 

Inscenacija : "Klošmerla" tempirana je za mesec šale.

A sada me izvinite... 


Нема коментара:

Постави коментар