четвртак, 12. јул 2018.

"Sitničarnice 'Kod srećne ruke'" Gorana Petrovića


„Sitničarnica ’Kod srećne ruke’“, kada je prvi put objavljena 2000. godine, dobila je sve najznačajnije književne nagrade, Ninovu, Vitalovu, Nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, i potvrdila da je Goran Petrović savremeni klasik.

Siromašni student Adam Lozanić, zaposlen kao lektor u turističkom časopisu, dobija posao ispravke knjige iz 1936. godine. Kroz njegov rad se dalje na neobičan način razotkriva sudbina pisca Anastasa Branice…

„Između istine i obmane, između zanosa i podsećanja, Goran Petrović je u ovom romanu napravio tačno onu ravnotežu koja dozvoljava da ono što je istorija, ili naše sopstveno iskustvo, deluje da može biti samo u književnosti, a ono što je samo književno i izmaštano kao da se nama samima dogodilo“, napisao je književni kritičar Aleksandar Jerkov, a u uglednim ciriškim novinama „Sonntags Zeitung“ tvrde da bismo ovog autora, da nije Srbin već Južnoamerikanac, slavili kao novog Garsiju Markesa.

Čitajući „Sitničarnicu ’Kod srećne ruke’“, ne možete da se ne zapitate da li književnost može da izmeni stvarnost i zameni je za bolju.

Laguna je nedavno ponovo objavila Petrovićev roman „Opsada crkve Svetog Spasa“, dok će novi roman ovog pisca biti objavljen do ovogodišnjeg Sajma knjiga. Od 2019. godine Laguna nastavlja sa ponovljenim izdanja njegovih dela, a prvo će biti objavljen „Atlas opisan nebom“. Inače Laguna ekskluzivno svakog meseca na svom sajtu www.laguna.rs objavljuje jednu novu Petrovićevu priču iz ciklusa „Priče o Merama“.

„Sitničarnicu ’Kod srećne ruke’“ Gorana Petrovića možete pronaći od 12. jula u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.
 

Нема коментара:

Постави коментар