петак, 20. јул 2018.

Niklas Nat o Dag – 1793.




Kralj Gustav III je mrtav. Prošlo je više od godinu dana otkako je pucanj odjeknuo na maskenbalu. Prestolonaslednik je maloletan, a ratne godine su ispraznile državnu kasu. Kraljevinom upravljaju lični interesi, dok narod pati. Niko nikome ne veruje. Bujaju nezadovoljstvo i paranoja.

U jesen 1793. pronađen je leš u Fatburenu na Sedermalmu, sluzavom jezeru u kom završava sav otpad iz gradskih straćara. Mrtvac nema ruke i noge, ali povrede nisu sveže.
Sesil Vinge je svojom oštroumnošću i ranije pomagao policiji. Sada ga zdravlje izdaje, ali kada mu zatraže da vrati uslugu, on ne može da odbije. Vremena je malo, a u Stokholm stiže i zima, za koju će se ispostaviti da je najgora u poslednjih deset godina.
Iz četiri pripovedačke perspektive Niklas Nat o Dag svlači raskoš i veličanstvenost poznog gustavijanskog doba, i otkriva eru od krvi i mesa, nužde i očaja, ali i nade i volje za promenom koja je posejala seme i našeg društva.

1793. je noar i pesnica u lice idealizovanoj slici švedskog XVIII veka.

Кnjigu je izdao Samizdat B92. Sa španskog preveo Dorijan Hajdu

Niklas Nat o Dag rođen je 1979. u Stokholmu. Debitovao je kao autor sa istorijskim romanom 1793, koji je nedugo po objavljivanju u Švedskoj postao bestseler prodat u 100.000 primeraka. Preveden je na 30 jezika. Roman je dobio nagradu za najbolji debi Švedske akademije pisaca krimi-romana za 2017. godinu i bio je u najužem izboru za knjigu godine u Švedskoj. 

Kada ne piše ili ne čita, Nat o Dag uživa u sviranju gitare, mandoline, violine ili japanske flaute. Živi u Stokholmu sa suprugom i sinovima.

Нема коментара:

Постави коментар