уторак, 17. јул 2018.

Dušan Gerzić Gera: Od grada do grada


Retrospektivna prodajna izložba crteža i slika i kolaža povodom dvadesetogodišnjice od smrti Dušana Gerzića Gere. 

KC Grad 3–9. septembar 2018.



Ovog septembra u fokusu Velike galerije je ikonični beogradski multimedijalni umetnik Dušan Gerzić Gera, čije radove KC Grad predstavlja publici na specijalnoj prodajnoj retrospektivnoj izložbi kojom se obeležava dvadesetogodišnjica umetnikove smrti.


Biće izložen izbor Gerinih dela iz svih faza stvaralaštva, uz dokumentarne fotografije, video-snimke i intervjue. Gerin opus, razvrstan po fazama, pružiće sveobuhvatni pogled na njegovo multimedijalno stvaralaštvo kroz tri grada u kojima je živeo i stvarao.


Publika će imati priliku da vidi odabrana dela iz kolekcije Gerinog brata Borivoja Gerzića, kao i iz privatnih kolekcija. Selekcija iz veoma obimnog opusa biće razvrstana u četiri celine, a odabrane slike i crteži biće stavljeni na prodaju.




Dušan „Gera“ Gerzić (1961. — 1998.) bio je srpski slikar, jedan od glavnih predstavnika beogradskog novog talasa. Njegova delatnost, međutim, vezana je za gotovo sve grane umetnosti. Baveći se grafičkim dizajnom, fotografijom, muzikom i filmom, ostavio je jedinstven trag na alternativnoj umetničkoj sceni 80-ih i 90-ih godina XX veka. Jedan je od pionira body painta, koji je početkom osamdesetih često izvodio na umetničkim akcijama u galeriji SKC-a.


Rođen je u Beogradu 4. marta 1961. godine u Beogradu. Tokom osamdesetih radio je kao di-džej u Akademiji, grafički dizajner i rok-fotograf i sarađivao sa bendovima Haustor, Električni orgazam, Idoli, D'Bojs i Ekatarina Velika. Godine 1981. osnovao je legendarni sint pop bend VIA Talas (sa Bojanom Pečarom, Miškom Plavim i Mirom Mijatović). 


Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu je završio 1986. nakon čega je otišao u Pariz na Školu lepih umetnosti (École des Beaux-Arts) gde je završio dva semestra u klasi profesora Vladimira Veličkovića, da bi nakon toga otišao u Njujork gde je živeo i radio naredne tri godine. Body painting akcije izvodi u jednom od najpoznatijih klubova osamdesetih, The Tunnel. Nomadski način života odveo ga je u Toronto 1990. godine, potom se vratio u Beograd, da bi 1991. otišao u Pariz gde je živeo i radio narednih šest godina. Za vreme rada u Parizu je imao nekoliko samostalnih i učestvovao na velikom broju grupnih izložbi (Jeune Peinture u Grand Palais 1992. i na Majskom salonu 1993.).


Po povratku u Beograd radio je na multimedijalnim projektima poput neizvedene „Modne revije za konja i vola“ i dokumentarnom filmu „Osamdesete".

U tekstu „Selektivna hronologija: nove pojave u slikarstvu i skulpturi u Srbiji 1979-1989“ iz 1995. godine beogradske likovne kritičarke Lidije Merenik, dve Gerzićeve izložbe koje su održane u SKC-u 1985. godine su uvrštene u važne događaje na beogradskoj likovnoj sceni osamdesetih godina.

Preminuo je u januaru 1998. godine u Beogradu.

Francuski režiser Žan-Mark Bar je 1999. godine prema jednom delu Gerzićevog života u Parizu snimio film „Ljubavnici“. Gerzića u filmu glumi Sergej Trifunović.

Jedan od Gerinih najbližih prijatelja, otac Arsenije, sa kojim je jedno vreme živeo u Njujorku, 2006. godine objavio je knjigu „Bog i rokenrol“. U knjizi  govori o svom prijateljstvu sa Gerom i o pogubnom uticaju droge koja je upropastila Gerino zdravlje.


Нема коментара:

Постави коментар