четвртак, 26. јул 2018.

Škola vizuelne antropologije u KC Rex na tribini "Granice DIY kulture"




U Beogradu je od 1. do 10. jula organizovana sedma po redu Škola vizuelne antropologije. Centar za vizuelnu antropologiju 31. jula u novom prostoru Kulturnog centra Rex, Hilandarska 7 predstaviće radovi učesnika prve međunarodne škole za vizuelnu antropogiju. Organizatori će govoriti na temu kako uspešno sprovesti projekat bez značajne institucionalne podrške.


Ove godine prvi put škola je dobila međunarodni karakter, a učesnici škole bili su mladi antropolozi, sociolozi, filmski autori i vizuelni umetnici iz Meksika, Kolumbije, Indije, Francuske, Nemačke, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije, koji su na temu Beograda, tokom 10 dana teorijskih i praktičnih aktivnosti, stvorili 10 finalnih radova – kratkih filmova, izložba i instalacija. Stručna i šira javnost imala je prilike da se upozna sa rezultatima ove intenzivne letnje škole 10. jula u prepunoj bioskopskoj sali Etnografskog muzeja u Beogradu. 

Posetioci su besplatno uživali u izložbi radova, kao i uprojekciji filmova na svečanom zatvaranju koje su svojim prisustvom uveličali i brojni predavači i mentori, profesor Slobodan Naumović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, italijanski fotograf Valentino Bjanki, Miloš Tomić, filmski autor i docent na Fakultetu za medije i komunikacije, kao i mnogi drugi.




Vizuelna antropologija je idealan spoj nauke i umetnosti i, iako koristi moderne medije da komunicira sa javnošću, to je forma koja datira još iz XIX veka. Beograd, kao mesto susreta raznih kultura i burne istorije, ispostavio se kao lokacija neiscprne inspiracije za mlade autore. Neki od njih su aplicirali jer su već imali ideju na koji način bi tretirali temu grada, što je slučaj meksičke autorke Juri Martinez, koja je pravila film o ljubavnoj priči iz sopstvene porodične istorije, a koja se delom događala baš u Beogradu. Francuski reditelj Antonan Blank predstavio se u duhu avangardne francuske škole foto-romanom u kome Beograd izgleda kao vremenski portal kroz koji se iz kadra u kadar šetamo iz prošlosti u budućnost  i nazad, dekonstruisajući pojam progresa u neoliberalnim kapitalističkim okvirima. 

Učesnici iz regiona, Makedonije i Hrvatske, bavili su se postjugoslovenskim diskursom, čime su neki od njih dosledno nastavili svoje istraživanje na tu temu, prethodno započeto u drugim eksjugoslovenskim prestonicama. Ove filmove, kao i druge radove, možete ponovo pogledati 31. jula sa početkom u 19h na novoj adresi Kulturnog centra Rex, Hilandarska , nakon čega će organizatori škole, ReljaPekić, ispred kolektivaVizantrop i Marija i Mikloš Barna-Lipkovski, ispred udruženja Tri groša, govoriti o projektu međunarodne Škole vizuelne antropologije, od ideje do realizacije. Oni će podeliti sa zainteresovanom javnošću kako je moguće uspešno sprovesti ambiciozan i intenzivan program, sa nula dinara početnog budžeta, uz jasnu ideju, precizan plan, dobru organizaciju i dragocenu pomoć ljudi i organizacija koji su prepoznali značaj projekta. 


Međunarodnu školu vizuelne antropologije podržali su i pomogli Kulturni centar Baraka, Papergirl Gallery Hub, Sun Hostel, Kulturni centar Rex, Etnološki muzej u Beogradu, MSEAD – makedonsko društvo studenata etnologije i antropologije, kolektiv Vizantrop, udruženje Tri groša, MEC - Media Education Center, udruženje Antropop iz Hrvatske, kompanija Koka Kola kao i mnogobrojni donator na Indigogo kampanji – Alex Mitrović, Milan Adnađ, Uglješa Radulović, Nenad Pinter, Sara Simić, Tina Šunjić, Jelena Vukmanović,  Kristijan Vojnić Kortmiš, Una Stevanović, Sander Bremer, Imre Lorand, Iris, Nani Poljanec, Miodrag Popović, Antonin Blanc, Milicabh54, Robert Hayden, Mila Bakić, Renato Renierra, Duygu Topcu, Vigor Vukotić, Darko Popovski, Aliaksandra Ihnatovich, Savyasachi Anju Prabir, Yuri Martinez, Jasmina Mustafić, Andrea Probst, Rebecca Higgins, Isidora Pekić, Georgina Karadžovska, Marigo Antov, Helena Vodopija, Ivan Mihailović, Anđela Brašanac i anonimni donatori. 

Organizatori škole, još jednom se zahvaljuju svima. 

Нема коментара:

Постави коментар