субота, 14. јул 2018.

Дејану Савићу уручен Орден италијанске звезде



Управник Народног позоришта у Београду Дејан Савић добио је Орден италијанске звезде у рангу витеза, а награђен је за личне заслуге на јачању пријатељства и сарадње Италије и Србије на пољу културе и уметности.

Италијански амбасадор Карло Ло Кашо казао је на свечаности 12. јула у Амбасади Италије у Београду да Савића сматра пре свега пријатељем и да је зато срећан и поносан што управо он може да му преда Орден, који је челни човек Националног театра, како је нагласио, заиста заслужио.


У присуству чланова Савићеве породице, колега, пријатеља и личности из јавног и културног живота, амбасадор је додао да се то признање додељује онима који имају изузетне заслуге у јачању пријатељства и сарадње између Италије и других земаља и у промовисању веза са Италијом.

„Заиста сам срећан што сам вечерас домаћин ове једноставне, али веома важне церемоније. Сви знате да је сарадња у области културе, уметности и истраживања један од стожера одличних односа између Србије и Италије. Сарадња је постала веома интензивна последњих година захваљујући иницијативама које промовишу институције две земље и деловање појединаца који су се у Србији истакли својим доприносом. Међу њима је засигурно и маестро Дејан Савић коме се данас додељује Орден италијанске звезде због његових заслуга на пољу музике и уметности, у промоцији сарадње и пријатељских односа са Италијом“, казао је  Ло Кашо.

Он је нагласио да је Савић, као управник Народног позоришта, не само учврстио сарадњу са многобројним оперским установама у Италији, него је својим залагањем омогућио и да се на репертоару те Куће нађу традиционалне италијанске опере у извођењу италијанских уметника.

„Захваљујући залагању маестра Савића, данас италијанска оперска дела, као и композитори, солисти, редитељи и диригенти из Италије имају примарну улогу у програму Народног позоришта, а неретко су протагонисти гала вечери и најзначајнијих концерата у сезони“, приметио је италијански амбасадор.
Према његовим речима, Савићеви резултати у музици се уписују у део дуге традиције залагања културних институција и плодоносне сарадње између италијанских и српских уметника.


„У том тако повољном контексту се додатно јачају институционални односи две земље, док пријатељство између Италије и Србије наставља са развојем свог веома активног културног профила. Председник Републике Италије Серђо Матарела доделио је Дејану Савићу  титулу витеза Ордена италијанске звезде због његових личних заслуга на јачању пријатељских односа између Италије и Србије на пољу културе и уметности и ја ћу му сада уручити орден са великим задовољством“, рекао је господин Карло Ло Кашо.


Савић, поздрављен бурним аплаузом присутних, прво се обратио на италијанском, а потом је на српском језику рекао да је Италија супер сила на многим пољима, а нарочито у области културе и уметности.

„И, ако неко, добије признање на том пољу и то од председника Италије, господина Матареле, она је то је заиста велика и значајна ствар. Када је оперска уметност у питању, сматрам да је сасвим природно и нормално да се наша позоришта повезују са театрима из Италије, земље у којој је опера рођена“, рекао је Савић и истакао да овај орден не представља признање само за њега, већ и за нашу уметност и нашу културу.

Нема коментара:

Постави коментар