четвртак, 26. јул 2018.

YOKONO na Zidiću Doma omladine Beograda

 
Četvoročlani instrumentalni eksperimental rok bend Yokono nastupiće u subotu 28. jula od 20 časova ispred Doma omladine Beograda, u okviru letnje koncertne sezone na Zidiću. Prepoznatljivom fuzijom više muzičkih pravaca, ovaj beogradski bend svojim live nastupima na jedinstven način komunicira sa publikom, ostvarujući kod nje snažan psihološki efekat. 
 
 
O emocijama, karakterističnom zvuku benda i najavljenom albumu razgovarali smo sa Nenadom Košaninom, gitaristom benda Yokono.
 
 

Kako biste pozvali na Zidić publiku koja vas nije do sada čula?

Ukoliko ste otvoreni za različite muzičke žanrove, volite  gitarski zvuk, niste perfekcionista, volite žive svirke sa dosta dobre energije, dođite da nas čujete, ništa vas ne košta.

Poznati ste po fuziji više muzičkih pravaca. Kako biste opisali zvuk kojem težite?

Sve naše stvari su nastale iz jam sessiona, tako da i muzika koju stvaramo varira između različitih pravaca, čak i od nastupa do nastupa. Mogli bismo reći da je to experimental psychedelic rock, sa primesama ambijentala.

Najavljeni ste kao bend koji svojom muzikom kod publike ostvaruje psihološki efekat. Koje emocije i razmišljanja ćete pobuditi kod publike na Zidiću?

To je teško opisati jer emocije su subjektivna stvar. Mi ćemo dati sve od sebe da svako u publici bar na kratko isključi trenutne probleme i otputuje tamo gde ga muzika vodi i gde mu je najlepše, bilo to mesto ili vreme i da na kraju ode kući sa osmehom na licu.

Kakva iskustva nosite sa zajedničke svirke sa austrijskim bendom “Mother’s cake”?

Čast nam je bila deliti binu sa bendom kao što je Mother’s cake, jednim od najkvalitetnijih live bendova u regionu. Bilo bi sjajno da ponovo dođu u Srbiju i da zasviraju pred brojnijom publikom, jer to zaista zaslužuju. Nova poznanstva, razmena iskustava sa vrhunskim muzičarima je nešto koje ostaje do kraja života. Nadamo se da ćemo u budućnosti imati još dosta sličnih prilika.

Kako teče priprema vašeg debi live session izdanja? U kom obliku će biti objavljeno i šta publika može da očekuje?
Nenad Košanin: Pripreme albuma se bliže kraju. Materijal je snimljen i isproduciran. Planiramo CD izdanje za koje se trenutno radi dizajn omota. Biće to saradnja nekoliko umetnika iz različitih sfera umetnosti, inspirisana našom muzikom. Kada objavimo album, planiramo, koliko nam mogućnosti dozvoljavaju, da snimimo nekoliko live video sessiona, možda neki spot i što veći broj svirki.  Ljudima nedostaje muzička raznovrsnost na sceni i treba ih razdrmati. Eto prilike!

Šta za vas predstavlja prilika da svirate na Zidiću Doma omladine Beograda?
Nenad Košanin: Nama je jako bitno da smo deo jedne velike i lepe priče kao što je svirka na Zidiću Doma omladine. Sama ideja pružanja šanse bendovima koji nisu toliko poznati da sviraju u centru grada pred šarenolikom publikom nije mala stvar. Takvi događaji se dešavaju po svetskim metropolama, a Dom omladine kao institucija čini sve da Beograd u kulturološkom smislu bude deo te priče. Osim toga, izazov je spontano okupiti slučajne prolaznike kojima se svidela muzika. Nadamo se da će ih biti u velikom broju.

Нема коментара:

Постави коментар