четвртак, 19. јул 2018.

I Dunav film fest




Dunav film fest Smederevo 2018 naziv je novoustanovljenog međunarodnog filmskog festivala podunavskih zemalja koji će se, prvi put ovog leta, održati u Smederevu. Festival će trajati od 18. do 23. avgusta, a u takmičarskom i revijalnom delu biće prikazano oko 40 filmskih naslova. Filmovi iz takmičarskog repertoara biće prikazivani u Malom gradu Smederevske tvrđave. Filmovi će se, osim na Tvrđavi, prikazivati na još tri lokacije u gradu.

Smederevo ovog leta postaje prestonica filmske industrije u Evropi. Ponosni smo što će, pored ostalog, publika biti u prilici da vidi najznačajnija ostvarenja sedme umetnosti koje je iznedrila kinematografija podunavskih zemalja, od kojih će mnoga premijerno biti prikazana u Srbiji“, istakao je direktor Centra za kulturu Dragoljub Martić.


„Kulturni značaj novog festivala biće ogroman, posebno jer ovakva vrsta festivala u našoj zemlji ne postoji. Logično je bilo da se on održi na najlepšem mogućem mestu - na Smederevskoj tvrđavi“, smatra idejni tvorac festivala Igor Stanković.

"Dunav film fest" otvoriće ostvarenje "Svi znaju" oskarovca iranskog reditelja Ašgara Farhadija sa Penelopom Kruz i Havijerom Bardemom u glavnim ulogama. Ovaj film je otvorio Kanski festival, a u Smederevu će doživeti premijeru u ovom delu Evrope“, saopštio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i gost-selektor "Dunav film festa".



Priznanje za najbolje ostvarenje "Dunav film festa" dodeljivaće tročlani, međunarodni stručni žiri. Festival će zatvoriti premijera digitalno restauriranog klasika domaće kinematografije "Varljivo leto '68" u prisustvu reditelja i glumaca. Poslastica za publiku biće srpska premijera domaćeg filma "Zlogonje" reditelja Raška Miljkovića, pobednika festivala u Torontu.

Нема коментара:

Постави коментар